Urgenţa Spitalului Judeţean Constanţa, modernizată din sponsorizări. "Geamurile datau de prin anii '90, șuiera vântul prin ele"

4278
6

Articole de la același autor

În Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa ajung zilnic sute de persoane cu diferite probleme de sănătate, fiind poarta prin care trec aproape toți cei care urmează mai apoi să fie internați. Sunt zile în care medicii consultă peste 300 de pacienţi, iar cifra acestora creşte exponenţial în sezonul estival, când pe litoralul românesc se află mii şi mii de turişti.

Cum orice lucru se uzează în timp, şi Urgenţa, prin care trec atât de mulţi oameni, se uzează şi ea, motiv pentru care conducerea unităţii sanitare a decis că a sosit momentul pentru câteva îmbunătăţiri. În ultimele săptămâni, cu sprijinul sponsorilor, aici au avut loc o serie de investiţii majore, în valoare de peste un milion de lei.



Astfel, în UPU a fost înlocuit pavimentul degradat cu un covor PVC antibacterian și s-a amenajat zona de intrare în Urgenţă pentru a se asigura confortul termic al pacienţilor. De asemenea, a fost înlocuită tâmplăria cu una de ultimă generaţie, pentru păstrarea temperaturii optime la interior, au fost schimbate corpurile de iluminat şi înlocuite cu corpuri de iluminat tip led, urmând a fi înlocuit, în scurt timp, şi tavanul. Totodată, faţadele corpurilor de clădire din incinta interioară a UPU au fost complet refăcute, la fel ca şi treptele care deservesc zona de acces la UPU Ginecologie, care au fost placate cu marmură.



Sală de aşteptare pentru aparţinători, în curtea unităţii sanitare

Ca noutate, a fost amenajată o zonă de aşteptare pentru aparţinători, în curtea interioară, separat de sala de aşteptare dedicată pacienţilor, şi s-a amenajat o magazie pentru depozitarea materialelor și a medicamentelor. Menţionăm că acestea sunt doar o parte dintre modificările realizate în structura UPU. Despre toate aceste schimbări, preşedintele CA al spitalului, Sorin Ciutureanu, a declarat pentru „Cuget Liber” că fiecare spaţiu care este folosit de pacienţi este foarte important, dar fiind o zonă în care se lucrează la foc continuu, cu foarte mulţi bolnavi, este folosită la maxim. „Din păcate, cei din conducerile anterioare nu au prea băgat-o în seamă. Aşa că nu arăta deloc bine. De exemplu, geamurile datau de prin anii '90, șuiera vântul prin ele. Din acest motiv, am luat hotărârea de a schimba tot ce ţine de infrastructură - uşi, geamuri, partea de iluminat. Am zugrăvit-o, am pus linoleum special peste tot. Am adus o mulţime de îmbunătăţiri, care mie mi se par absolut necesare o dată la câţiva ani, mai ales că aici, fiind forfotă mereu, de pacienţi şi cadre medicale, se deteriorează. Pe exterior, am folosit materiale de ultimă generaţie. Ne-am fi dorit să facem aceste modificări de mai mult timp, dar, din păcate, banii de investiţii, de reparaţii sunt foarte puţini. Drept urmare, am făcut o campanie printre firmele constănţene şi le-am rugat ca acel procent de 20% din impozitul de profit, care se poate deduce din dările de la stat, să îl redirecţioneze către Spitalul Judeţean Constanţa. În acest fel, am reuşit ca la finele anului 2022 să facem ca Urgenţa să arate într-un mod civilizat”, a precizat acesta.



Pentru că pacienţii s-au plâns deseori că aşteaptă mult timp în UPU până când sunt preluaţi de medici, l-am întrebat pe directorul SCJU, Ionuţ Cornel Ionescu, cum se prezintă situaţia la ora actuală. „În prezent, ne confruntăm cu un uşor deficit de personal în UPU, motiv pentru care se vor scoate la concurs atât posturi pentru medici, cât şi pentru asistenţi medicali. În plus, este nevoie şi de un medic pediatru în UPU, dar la centrul din Năvodari. Întotdeauna este nevoie de mai mult personal într-un spital, dar chiar şi aşa ne desfăşurăm activitatea, asigurăm liniile de gardă. Aşteptăm lotul de medici tineri care au susţinut rezidenţiatul, să le vină diplomele şi să mai angajăm dintre ei”, a adăugat managerul. 



Comentează știrea

Dr.
14 ianuarie 2023
Asigurat de nimic

Umilinta vine si din conduita unor medici UPU, care confunda apartinatorii, și asa afectați de starea celor aduși, cu niște idioți sau nesimțiți per total, supuși comentariilor deseori deplasate și a rigidității unora în raport cu bolnavii. Dacă ai ghinionul sa fie sărbători oficiale, dai cu tunul în spital. Toți sunt la schi sau la plaja prin lume. Asistenta medicala din spital nu are legătură cu salariul, fiindcă au tot ce trebuie, plus plicul; de conștiința si juramant nu mai vorbește nici dracu'. Fereasca Dumnezeu sa ajungi pe acolo! Strângeți bani pentru privat!

Minciuni
14 ianuarie 2023
Cosmetica doar

Avem nevoie de UPU nou, nu cosmetizat. Am văzut proiectul futurist pt noul corp de spital ce se va construi cândva în curte. Mai bine făceau un proiect simplu și funcțional, nu aruncau banii pe solutii arhitecturale de lux. Oricum, Spitalul Mare are zilele numărate. Trebuie relocat la marginea Constantei, unde se poate aloca teren suficient și unde se poate face cât de cât o izolare a bolnavilor. Nu este normal sa-ti bolnavi potential contagiosi în centrul orașului! Spațiul actual pt UPU este insuficient. Pacienții care nu sunt considerați de cod galben sau roșu stau în sala de așteptare în niște condiții mizere. Toaleta pt aceștia și pt aparținători nu poate deservi fluxul de oameni care trec prin urgență. Faceți ceva sa arate ca un spital din UE, nu din Africa!

radu
14 ianuarie 2023
Jenant

Jenant, absolut jenant...cel mai mare spital din Constanta sa apeleze la sponsorizari, pentru a cumpara, printre altele, linoleum...sa comunice public ca a amenajat un spatiu de asteptare...in curte...!!! Este absolut penibil ca un medic sef de sectie, sa comunice public ca a fost amenajata o sectie de "arsi", compusa din 2 saloane, cu cate 2 paturi, un salon pentru barbati si un salon pentru femei...deci, o sectie cu un total de 4 paturi, in spitalul unui judet, port la Marea Neagra, turistic, indeosebi pe timp de vara, care are in teritoriu una dintre cele mai mari rafinarii, o centrala nucleara, retele de transport titei si gaze, un judet care contine cea mai mare baza militara, de forte militare intrunite, romane si straine si, in apropierea caruia, pe Marea Neagra, se afla foarte multe nave militare straine, participante la un conflict armat care se desfasoara in apropierea granitei de Est a Romaniei...Jenant...!!! ????????

radu
14 ianuarie 2023
Solicitari de fonduri ???

Ce fonduri, prin PNRR a solicitat conducerea acestui spital, Consiliului Judetean Constanta...exista astfel de fonduri, destinate modernizarii unitatilor medicale si dotarii acestora cu aparatura de ultima generatie...!!! ????

Oana
15 ianuarie 2023
jenant

Exact cum a mai zis cineva in comentarii: JENANT sa se apeleze la sponsori nu la banii nostri dati Statului. Suntem furati la toate colturile!

Olimpia
15 ianuarie 2023
Cutremurător

Cutremurător !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.3197 secunde