Ziua Mondială a Sănătăţii, marcată de liberalele din Constanţa. "Ateroscleroza începe de la vârste tinere"

22751

Articole de la același autor

Ziua Mondială a Sănătății nu a rămas nemarcată la malul mării. Vineri, 7 aprilie, Organizaţia Femeilor Liberale (OFL) Constanța a organizat, la hotelul „Forum Continental”, simpozionul cu tema „Bolile cardiovasculare - perspective interdisciplinare”. Toate acestea în condiţiile în care, la nivel global, bolile cardiovasculare ocupă un loc fruntaş în topul cauzelor de deces al populaţiei. Din păcate, milioane de oameni din întreaga lume își pierd anual viața din cauza acestor afecțiuni.

În acest context, medicii constănţeni au dorit să le sublinieze invitaţilor şi constănţenilor din sala de conferinţe a hotelului Continental, în special vârstnici, că anumiţi factori, precum fumatul, obezitatea, dieta dezechilibrată, bogată în grăsimi de origine animală și sedentarismul, sunt factori cheie care pot declanșa o boală cardiovasculară. Mai mult decât atât, riscul este mult mai mare la persoanele care au rude de gradul I diagnosticate cu o boală care afectează inima sau vasele de sânge. Evenimentul a fost deschis de dr. Anca Mihaela Rădulescu, medic primar cardiologie, președinte al filialei „Dobrogea” a Societății Române de Cardiologie. Specialistul a precizat că, anul acesta, la nivel internaţional, motto-ul activităţilor organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii a fost „Sănătate pentru toţi”, focusată pe dreptul fiecărei persoane la o medicină de calitate. „Din păcate, ca boli cardiovasculare, avem, în întreaga lume, o creştere a ratei de mortalitate şi morbiditate şi scăderea vârstei de debut a acestor boli, infarct miocardic acut, asociate cu hipertensiune arterială, obezitate etc. În multe situaţii, lipseşte partea de prevenţie, oamenii consumă mâncare nesănătoasă, sunt sedentari. Studiile arată că ateroscleroza începe de la vârste tinere, când apare o predispoziţie de depunere de colesterol pe vase. Ca urmare, după vârsta de 20 de se recomandă, măcar o dată pe an, efectuarea unui set de analize generale. Dacă sunt bune, le putem face la 3-5 ani, dar dacă ştim că avem în familie rude cu boli cardiovasculare, trebuie să le prevenim, ca să nu ajungem în aceeaşi situaţie cu ele. În ultimii ani, a crescut prezentarea pacienţilor cu pusee hipertensive la Cardiologie, iar colegii neurologi se izbesc, şi ei, de multe cazuri de accidente vasculare la vârste tot mai tinere. Pentru a le preveni, sfătuim populaţia să adopte dieta mediteraneană, bazată pe consumul de fructe, legume, mişcare cel puţin 30 de minute pe zi, renunţarea la fumat”, a precizat dr. Rădulescu. La rândul său, președintele Organizației municipale de Femei a PNL Constanța, Adriana Arghirescu a declarat, cu această ocazie, că, dacă până acum, în Constanţa, doar ne puteam propune nişte măsuri de îmbunătăţire a calităţii serviciilor în sănătate sau a infrastructurii, în prezent dispunem de toate pârghiile necesare să şi implementăm aceste lucruri. „Vreau să subliniez că judeţul Constanţa a suferit mult în anii trecuţi din cauza unor servicii limitate de sănătate, lucru care nu trebuie să se mai întâmple de acum înainte. Totodată, constănţenii au nevoie de servicii medicale de calitate, de medici buni şi în număr suficient”, a precizat aceasta.

Prezent la simpozion, senatorul PNL Septimiu Bourceanu a adăugat că, înainte de toate, cel mai important este optimismul pacienţilor, dar, în acelaşi timp, este nevoie să dăm dovadă de înțelegere și compasiune pentru medici, dar și pentru oamenii din spatele lor și să nu ne mai enervăm atunci când așteptăm în fața cabinetelor medicale mai mult. De ce? Pentru că în cabinetele doctorilor se discută mereu situații despre sănătate și viață. În plus, el a precizat că atât Ministerul Sănătății, cât și facultățile de medicină trebuie să înțeleagă că trebuie să pregătească permanent specialiști, din care măcar o parte să își desfășoare activitatea în mediul rural.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.2566 secunde