Singura româncă pentru care cazul Simonei Halep de dopaj nu este un secret, dezvăluiri inedite

334
Singura româncă pentru care cazul Simonei Halep de dopaj nu este un secret, dezvăluiri inedite - fond-halep-ultima-ora-1683727041.jpg

Articole de la același autor

Gabriela Andreiașu este singura româncă implicată direct în procesul de dopaj al Simonei Halep. E în cadrul Autorității de Gestionare a Rezultatelor cu acces la sistemul de management și administrare Anti-Doping (ADAMS), iar securitatea și confidențialitatea probelor sunt garantate.

Directoarea Agenției Naționale Anti-Doping dezvăluie cum au fost contaminate cu Roxadustat (substanță activă din medicamentul Evrenzo) suplimentele nutritive ingerate de Halep și puse de Simona la dispoziția panelului de trei arbitri (judecători) constituit la tribunalul independent Sports Resolutions din Londra, autoritatea desemnată de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) să investigheze cazul de dopaj.

„Dacă, anterior, în procesul de fabricare s-au produs, în mod legal, anumiți steroizi anabolici androgeni folosiți pentru tratarea anumitor afecțiuni iar coloanele, aparatura utilizate la producerea substanțelor respective, considerate de noi (n.r. Agenția Mondială Anti-Doping, WADA, respectiv Agenția Națională Anti-Doping, ANAD) interzise, nu au fost curățate, igienizate corect, aparatura poate contamina produsul următor (n.r. suplimentul nutritiv)” punctează Andreiașu.

„Nu am întâlnit, pe piața mondială, companii de suplimente care să aibă astfel de certificate și să spună «Da, toate suplimentele mele sunt perfect curate!». Certificatele anti-doping ar fi obligatorii pentru a asigura un sportiv că suplimentul pe care-l folosește este perfect curat” este categorică Andreiașu, singura persoană din România care știe exact cum și când a ingerat Halep substanța activă Roxadustat.

„În momentul în care avem o astfel de substanță nespecifică cum este Roxadustat într-o probă biologică se consideră că substanța respectivă a fost luată cu intenție. Premisa este că a luat cu intentie, nu spun că asta a făcut Simona Halep dar, așa cum zice litera legii, utilizarea ei este conștientă” accentueaza directoarea ANAD.

Șefa anti-dopingului din România insistă asupra unui al doilea mod de contaminare a unui supliment nutritiv.

„Vorbesc mai întâi de contaminare pe linia de producție. Există însă și posibilitatea contaminării cu intenție. Substanțele active sunt introduse deliberat ! Există companii, în anumite țări, care produc astfel de suplimente nutritive care conțin substanțe interzise, substanțe nespecifice (n.r. așa cum este Roxadustat, substanța activă identificată în probele doping ale lui Halep din 29 august 2022). De exemplu testosteron, lembuterol” deconspiră directorul Agenției Naționale Anti-Doping unde pot fi contaminate, conștient, batoanele proteice, vitaminele, mineralele energizante, etc.

Între 2019 și 2021, în România au existat 117 cazuri de încălcări ale reglementărilor anti-doping, la care se adaugă 80 de cazuri de confiscări de substanțe interzise.

În această perioadă, handbalul (Corona Brașov) și culturismul au fost sporturile unde au fost identificați cei mai mulți sportivi prinși dopați.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4854 secunde