Intensificare a erupţiei vulcanului Etna, cu scurgeri de lavă şi trâmbe de cenuşă

76
Intensificare a erupţiei vulcanului Etna, cu scurgeri de lavă şi trâmbe de cenuşă - vulcan-1653395436.jpg

Articole de la același autor

Vulcanul Etna, din insula italiană Sicilia (sud), şi-a intensificat în ultimele ore erupţia cu trâmbe de cenuşă expulzate în aer şi scurgeri de lavă pe versanţi, potrivit Institutului Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), relatează EFE.

O nouă gură apărută vineri în craterul din sud-est al vulcanului Etna, cel mai activ vulcan din Europa, a intensificat expulzările de gaz şi trâmbele de cenuşă aruncate la peste 5 kilometri înălţime, potrivit INGV.

În faţa acestei situaţii a fost emisă alerta de gradul doi pentru aviaţie ca urmare a expulzării cantităţii de cenuşă în aer, care deocamdată nu a afectat activitatea Aeroportului Internaţional din Catania.

Sursa erupţiei se află în zona craterului de sud-est, la o înălţime de aproximativ 3.000 de metri peste nivelul mării.

De asemenea, scurgerile de lavă continuă prin gurile care s-au format în exploziile din 12 şi 20 mai, cele mai mari avansând pe versantul de nord-vest al vulcanului.

Etna, intrat din data de 10 februarie 2021 într-o erupţie moderată, a expulzat constant de atunci gaze, lavă şi cenuşă.

După cum a informat INGV anul trecut în august, ultimele erupţii care au avut loc în craterul de sud-est şi depunerile de lavă au făcut ca Etna să se înalţe cu 33 de metri, astfel încât vulcanul a atins acum înălţimea de 3.357 de metri peste nivelul mării.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9143 secunde