Papa îndeamnă religiile lumii să se unească împotriva distrugerii mediului înconjurător

2497
Papa îndeamnă religiile lumii să se unească împotriva distrugerii mediului înconjurător - download-1701603594.jpg
Papa Francisc a subliniat duminică necesitatea ca toate religiile lumii să se unească pentru a se opune devastării "rapace" a mediului, transmite Reuters.


Papa, în vârstă de 86 de ani, urma să susţină un discurs în deschiderea Pavilionului Credinţei din cadrul conferinţei climatice COP28 de la Dubai, însă o inflamaţie pulmonară l-a forţat să rămână la Vatican.


Cardinalul secretar de stat Pietro Parolin a citit mesajul papei în locul acestuia, aşa cum a făcut şi sâmbătă, în cazul discursul principal al suveranului pontif de la summitul ONU dedicat climei.


"Religiile, ca voci ale conştiinţei în beneficiul umanităţii, ne amintesc că suntem creaturi finite, dominate de o nevoie de infinit", a spus papa, menţionând că un Pavilion al Credinţei reprezintă o premieră la o conferinţă COP.


"Pentru că suntem cu adevărat muritori, avem limitele noastre, iar protejarea vieţii presupune, de asemenea, să ne opunem iluziei rapace de omnipotenţă care ne devastează planeta", a spus papa.


Religiile, a subliniat el, "trebuie să acţioneze, în mod urgent, pentru binele mediului", să-şi educe membrii pentru a urma "stiluri de viaţă sobre şi fraterne" în locul celor risipitoare, şi să acţioneze pentru o revenire la contemplarea individuală a măreţiei naturii.


"Aceasta este o obligaţie esenţială pentru religii, care sunt chemate să predea contemplaţia, deoarece creaţia nu este doar un ecosistem ce trebuie conservat, ci şi un dar ce trebuie îmbrăţişat", a spus Francisc.


"O lume săracă în contemplare va fi o lume poluată în suflet, o lume care va continua să renunţe la oameni şi să producă deşeuri", a declarat suveranul pontif.


În discursul său principal pregătit pentru conferinţa de sâmbătă, papa Francisc şi-a reiterat apelul pentru eliminarea combustibililor fosili. Sute de instituţii catolice din întreaga lume au anunţat planuri de renunţare la acestea.


O investigaţie Reuters a constatat, însă, că în Statele Unite - cel mai mare producător de petrol şi gaze din lume şi unde aproximativ un sfert din populaţie este catolică - nicio dieceză nu a anunţat că a renunţat la combustibili fosili.


În discursul său adresat liderilor religioşi, papa Francisc a mai spus că pacea şi modul în care este gestionată planeta sunt interdependente. "În faţa ochilor noştri, putem vedea cum războaiele şi conflictele dăunează mediului şi divizează naţiunile, împiedicând un angajament comun de a aborda probleme comune, cum ar fi protecţia planetei", a spus el. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3078 secunde