Preşedinta Comisiei Europene, critici la adresa Beijingului. „Trebuie să eliminăm riscurile!”

209
Preşedinta Comisiei Europene, critici la adresa Beijingului. „Trebuie să eliminăm riscurile!” - 1-1700215239.jpg

Articole de la același autor

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a formulat o serie de critici la adresa Chinei, atât cu privire la abordările politice, cât şi la acţiunile economice ale Beijingului care dezavantajează UE, într-un discurs susţinut la Berlin, informează agenţia EFE.

„China a recurs tot mai mult la coerciţie comercială, la boicotul produselor europene şi la controale la export pentru materiile prime critice. Este suficient să ne gândim la recenta pregătire a unor posibile restricţii pentru exporturile de galiu şi germaniu, care sunt esenţiale pentru fabricarea de bunuri precum semiconductorii sau panourile solare", a menţionat Ursula von der Leyen.

„Deşi nu dorim să rupem legăturile cu China, trebuie să eliminăm riscurile în relaţia noastră şi ne construim strategia de reducere a riscurilor pe trei piloni: apărarea intereselor noastre economice legitime, dialogul pentru abordarea diferenţelor noastre şi diversificarea partenerilor noştri pentru a reduce dependenţa excesivă a UE faţă de China în aprovizionarea cu unele produse şi materii prime”, a rezumat şefa Comisiei Europene.

Von der Leyen a dezaprobat în mod special subvenţiile pe care statul chinez le oferă pentru fabricarea vehiculelor electrice, ceea ce scade competitivitatea producătorilor europeni.

„Există în China o supracapacitate evidentă pentru producţia de vehicule electrice, iar această supracapacitate va fi cu siguranţă exportată, mai ales dacă supracapacitatea este stimulată de subvenţii directe şi indirecte”, a explicat şefa executivului comunitar.

Ea a criticat şi abordarea diplomatică şi militară a Chinei, în acest discurs susţinut la un eveniment organizat în comun la Berlin de think-tank-urile Consiliul European pentru Relaţii Externe şi MERICS, cel din urmă fiind sancţionat de Beijing pentru „prejudicierea severă a intereselor şi suveranităţii Chinei şi răspândirea cu rea intenţie de minciuni şi dezinformări”.

„Postura agresivă a Chinei în Taiwan, în mările Chinei de Sud şi de Est, dacă priviţi asta, afectează nu doar partenerii noştri, de exemplu Filipine, ci afectează de asemenea postura noastră şi economiile noastre globale, propriile noastre lanţuri de aprovizionare”, a remarcat Von der Leyen.

„China are o agendă prin care doreşte să schimbe regulile în favoarea intereselor naţionale, ceea ce este contrar intereselor noastre şi valorilor noastre europene”, şi-a continuat criticile la adresa Beijingului preşedinta Comisiei Europene. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5937 secunde