Volodimir Zelenski l-a asigurat pe Emmanuel Macron că Ucraina nu va răspunde provocărilor Rusiei

360
Volodimir Zelenski l-a asigurat pe Emmanuel Macron că Ucraina nu va răspunde provocărilor Rusiei - fondzelinski-1645369892.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit din nou, sâmbătă seara, la telefon, cu președintele francez Emmanuel Macron pe care l-a asigurat că Ucraina nu va răspunde provocărilor ruseşti din estul Ucrainei şi că Kievul este dispus să discute cu Moscova. Convorbirea dintre Zelenski și Macron vine înaintea unei discuții așteptate duminică între Macron și președintele rus Vladimir Putin.

Potrivit administraţiei prezidenţiale franceze, Volodimir Zelenski i-a comunicat lui Emmanuel Macron că este decis să nu riposteze la provocările separatiștilor care au loc la granița cu teritoriile separatiste din estul Ucrainei.

Palatul Elysee menționează, de asemenea, cele mai recente eforturi de evitare a unui conflict major în Ucraina, inclusiv o conversaţie între preşedinţii Emmanuel Macron şi Vladimir Putin, programată să aibă loc duminică, scrie AFP, preluată de Agerpres.

La rândul său, preşedintele Ucrainei a informat pe Twitter că a avut o convorbire telefonică urgentă cu preşedintele Franţei, cu care a discutat despre posibile modalităţi de detensionare imediată şi de reglementare politico-diplomatică a conflictului din estul Ucrainei.

„Am informat despre agravarea situației de pe linia frontului, pierderile noastre, bombardamentele asupra unor policieni și jurnaliști străini”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter, referindu-se la incidentul care a avut loc sâmbătă în estul Ucrainei, când un grup de jurnaliști, inclusiv de la agenția franceză AFP și de la CNN, au fost atacați cu mortiere în timp ce îl însoțeau pe ministrul ucrainean de interne pe linia frontului.

Noua convorbire între Macron și Zelenski are loc în condițiile în care SUA și aliații lor insistă că Rusia se pregătește de un atac asupra Ucrainei, iar Putin și Macron vor vorbi din nou, duminică, la telefon.

„Macron a devenit persoana cu care Putin a vorbit cel mai des în ultimele zile”, notează agenția rusă Ria Novosti, în condițiile în care cei doi președinți au vorbit la telefon și în urmă cu o săptămână, după ce liderul de la Elysee fusese primit la Kremlin la 7 februarie, iar anterior mai avusese câteva conversații telefonice în încercarea - fără succes - de a detensiona criza dintre Occident și Moscova legată de Ucraina.

Ministrul ucrainean de interne Denis Monastîrski a declarat sâmbătă că dispune de informații potrivit cărora membri ai faimosului grup rus de mercenari Wagner ar fi intrat pe teritoriul ucrainean având ca misiune organizarea de sabotaje, relatează CNN.

Ministrul ucrainean a fost întrebat de CNN ce rol crede că joacă, în confruntările din estul separatist al țării, consilierii militari ruși.

„Avem informații că armata rusă își continuă înaintarea de-a lungul teritoriului nostru”, a răspuns el. „Există, de asemenea, informații potrivit cărora anumite unități ale companiei militare private Wagner au intrat pe teritoriul nostru. Scopul este de a organiza sabotaje pe teritoriul nostru”, a afirmat Denis Monastîrski.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.553 secunde