Xi promite Rusiei sprijin ferm în privinţa „intereselor fundamentale”

107
Xi promite Rusiei sprijin ferm în privinţa „intereselor fundamentale” - 1-1684996882.jpg
Preşedintele chinez Xi Jinping i-a promis premierului rus Mihail Mişustin, aflat în vizită la Beijing, „sprijinul ferm” al Chinei în privinţa „intereselor fundamentale”, relatează agenţia France Presse.

Foste rivale în timpul Războiului Rece, China şi Rusia şi-au consolidat relaţiile diplomatice şi comerciale de aproximativ zece ani, tendinţă care s-a accelerat după invazia rusă în Ucraina.

Declarându-se parte neutră în conflict, Beijingul invită la respectarea suveranităţii statelor, dar nu a condamnat public niciodată campania militară declanşată de preşedintele rus Vladimir Putin la 24 februarie 2022 în Ucraina.

Premierul rus Mihail Mişustin a luat parte la un forum economic la Shanghai, iar apoi s-a deplasat în capitala chineză pentru întrevederi cu omologul său Li Qiang şi preşedintele Xi Jinping. El este cel mai înalt responsabil rus care se deplasează în China după declanşarea invaziei Moscovei în Ucraina.

„China este dispusă să-şi continue sprijinul ferm mutual cu Rusia în probleme de interes fundamental pentru fiecare”, i-a spus Xi Jinping oaspetelui său.

Această formulare vagă este utilizată adeseori în cadrul întâlnirilor bilaterale cu reprezentanţi ruşi şi ai altor ţări, referindu-se de partea chineză la problema Taiwanului.

Xi Jinping a pledat de asemenea pentru „consolidarea coordonării în foruri multilaterale precum Naţiunile Unite, Organizaţia Cooperării de la Shanghai, BRICS şi G20”.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.582 secunde