Cum să tai ungurește

392
Cum să tai ungurește - e5ee16ec09671af24141c35df4fb9991.jpg
Prima dată am zis că nu văd bine, că am pus-o de-o dislexie acută de vară sau că cine știe ce insolație minoră m-a lovit - Ungaria vrea să interzică împrumuturile ipotecare în valută.
Ce viziune, ce revoluție! Se poate așa ceva? Din câte se pare, nu. O asemenea măsură ar intra în conflict cu legislația europeană, ducând la inferg… infring… in… înțelegeți ideea.
Vorbim de libera circulație a valutelor, de libertatea de a te îndatora în pula* botswaneză, dacă așa vrei. Nu poți să oprești la graniță mii și milioane de euro și dolari, doar ca să-ți protejezi forintul anemic. Sau poți, dar nu așa.
Bancherii au reacționat imediat, spunând că interzicerea creditelor în valută, dublată de suprataxarea la sânge a instituțiilor financiare, va îngenunchea creșterea ușoară a creditării în Ungaria, într-un moment în care nu prea mai este loc de scădere.
Ce înseamnă suprataxare? Ei bine, ungurii nu se joacă de-a poliția băncii, cu amenzi minuscule și "avertismente". Nu, nu. Ei vor să taxeze cu peste 700 milioane euro segmentul bancar, bani care urmează să fie strânși până la finele anului, scopul final fiind menținerea deficitului bugetar în limita de 3,8%, convenită cu creditorii guvernului de la Budapesta, scrie Bloomberg.
Și ca să înțelegeți diferența dintre taxare și suprataxare, amintim că planul bugetar inițial prevedea colectarea de taxe de la bănci în valoare de "numai" 45,5 milioane euro, în 2010.
Relația noastră cu băncile e un pic mai altfel. Statul nostru a avut grijă să fie cel mai mare datornic al bancherilor, ținând ridicat prețul creditelor, departe de puterea financiară a populației intrate-n criză.
În același timp, restul măsurilor de austeritate propuse de guvernul din Ungaria sunt complet opuse față de ce-au în cap ai noștri. Este vorba de reducerea impozitului pe venit, de la 17 și 32 la 16% și de înjumătățirea impozitului pe profit pentru IMM-uri, de la 19 la 10%.
În România, nu s-a pus niciodată problema să ajutăm cumva populația și firmele, să încurajăm, să sprijinim. Ai noștri doar taie salarii bugetare și pensii, amenință cu majorarea impozitelor și taxelor, fac orice ca să supraviețuiască, indiferent de rezultatele pe termen lung.
Rămâne de văzut cine va pierde mai mult - cei care iau de la bogați și dau la săraci, sau cei care iau de la toți și nu dau înapoi nimic.

*Moneda din Botswana

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 11 Iunie 2010
Stire din Comentarii : Nuțu și calul său
Joi, 10 Iunie 2010
Stire din Comentarii : La mâna minorităților
Miercuri, 09 Iunie 2010
Stire din Comentarii : Nu plânge pentru noi, Bulă!
Sâmbătă, 05 Iunie 2010
Stire din Comentarii : CSI: Diverta sau de ce moare lanțul?
Vineri, 04 Iunie 2010
Stire din Comentarii : Ce-ai face dacă...
Miercuri, 02 Iunie 2010
Stire din Comentarii : Sado-masochiste și tâmpiți
Marţi, 01 Iunie 2010
Stire din Comentarii : Iubiți-i!
Pagina a fost generata in 0.3574 secunde