Legenda celor 40 de Mucenici de la Sevastia, dincolo de tradiția culinară

7654
Legenda celor 40 de Mucenici de la Sevastia, dincolo de tradiția culinară - fond-mucenici-1709922982.jpg

Articole de la același autor

Sărbătoarea celor 40 de Mucenici nu este doar o ocazie de a mânca colăcei gustoși, ci are și o semnificație profund religioasă și culturală pentru creștinii ortodocși. Este o zi de amintire și cinstire a martiriului celor 40 de soldați creștini.

Data de 9 martie a fost stabilită ca zi de sărbătoare în amintirea celor 40 de martiri, iar tradiția de a face și a oferi mucenici în această zi este încorporată în cultura românească. Mucenicii sunt, de obicei, făcuți în formă de 8, fiind simbolul acestei sărbători. În plus, numărul 40 are o semnificație specială în tradiția creștină, reprezentând perioade de pregătire, purificare și transformare spirituală. De exemplu, în Biblie, se spune că Isus a petrecut 40 de zile și 40 de nopți în post și rugăciune înainte de începerea misiunii sale publice.

Cei 40 de Mucenici au fost siliţi de guvernatorul Armeniei să renunţe la credinţa lor şi, fiindcă au refuzat, au fost întemniţaţi timp de opt zile şi bătuţi cu pietre. După aceste chinuri, au fost condamnaţi la moarte prin îngheţare, în lacul Sevastiei. Atunci, Mucenicii au început să se roage Mântuitorului pentru a le uşura sarcina şi a rezista frigului. Se spune că în urma rugăciunilor s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheaţa s-a topit şi 40 de cununi strălucitoare s-au pogorât asupra mucenicilor. A doua zi însă, s-a dat poruncă să li se zdrobească picioarele cu ciocanele şi astfel toţi au murit. Pentru a nu mai rămâne nimic din trupurile Mucenicilor, ele au fost arse, iar oasele au fost aruncate într-un râu din apropiere. Cei 40 de Sfinţi Mucenici au fost: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie. Astfel, sărbătoarea celor 40 de Mucenici în România marchează atât amintirea și cinstirea martiriului celor 40 de soldați creștini, cât și tradiția culinară asociată cu prepararea și consumul de mucenici în această zi.

În funcție de regiune, există două rețete după care aceștia se prepară. Mucenicii sunt, de obicei, consumați împreună cu familia și prietenii, fiind o ocazie de bucurie și celebrare.



De ce sunt mucenicii în forma cifrei 8


Tradiția spune că se fac 40 de mucenici, câți sfinți au fost martiri. Mucenicii sau sfințișorii se pregătesc în forma cifrei 8, ca un simbol al infinitului sau al vieții de după moarte. Pe de altă parte, cifra 8 ar putea fi un simbol al trupului omenesc. În diferite regiuni ale României, tradițiile legate de sărbătoarea celor 40 de Mucenici pot varia ușor. De exemplu, în unele locuri, se organizează procesiuni religioase sau se fac donații către biserici sau persoane nevoiașe în această zi. În plus, unele regiuni pot avea rețete specifice de mucenici sau alte practici tradiționale asociate cu această sărbătoare.

Așadar, pe data de 9 martie, și în 2024, în funcție de fiecare zonă a țării, gospodinele pregătesc cei mai buni mucenici sau măcinici. În Moldova, mucenicii mai sunt numiți și sfințișori și au forma cifrei 8. Aceștia sunt copți în aluat de cozonac, după care sunt unși cu miere și nucă.

În Dobrogea, mucenicii își păstrează aceeași formă, doar că sunt mai mici și se pregătesc fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă. În Muntenia, pe lângă rețeta obișnuită de mucenici, se face și o „Uitată pentru morți”, respectiv un mucenic mai mare, dar orb, pe care copiii îl joacă în jurul focului și este special făcut pentru cei trecuți în neființă.

Potrivit tradiției creștine, Moșii de iarnă sunt înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui, pe data de 9 martie, zi în care sunt şi Moşii de primăvară 2024.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.0771 secunde