Omagiu adus academicianului Cristian Hera și agronomului Dumitru Manole, la Facultatea de Științe ale Naturii

28840
Omagiu adus academicianului Cristian Hera și agronomului Dumitru Manole, la Facultatea de Științe ale Naturii - lansare-dumitru-manole-1711627567.jpg

Articole recomandate

Filiala Constanța a Academiei Oamenilor de Știință din România în colaborare cu Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC) – Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, a organizat un eveniment cultural și științific. Organizatorul acestei reuniuni de lansare a volumului a fost dr. inginer Dumitru Manole, fost student al profesorului universitar Cristian Hera în anii '60.

Publicul a fost variat „vechea gardă”, cum a afirmat Marius Skolka - decan al Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole, și noua generație care va duce mai departe domeniul agriculturii.

Scopul evenimentului l-a constituit prezentarea volumelor: „Experiențe de lungă durată cu îngrășăminte – 55 de ani în România”, dedicat academicianului Cristian Hera, la împlinirea vârstei de 90 de ani, apărut la Editura Academiei Române, și „Inginerul Dr. Dumitru Manole. Vocația comuniunii științifice cu ogorul dobrogean”, autori: Valentin Ciorbea, Luminița Stelian, apărut la Editura Academiei Oamenilor de Știință din România.

Victor Ciupina, fost rector al celei mai mari universități constănțene, a declarat că instituția în care a avut loc prezentarea acestor volume „este cea mai importantă universitate de la Marea Neagră”. Obiectivul a fost omagierea a două mari personalități, Cristian Hera – inginer agronom și Dumitru Manole – dr. inginer și prezentarea volumelor menționate anterior.  

„Țara asta are viitor și este foarte bine, și mai ales într-un domeniu atât de greu cum este agricultura”, a spus Valentin Ciorbea - profesor universitar, la întâlnirea din Sala Senatului.  Așadar, acesta a rămas plăcut surprins de prezența studenților în număr atât de mare.  

Marius Skolka le aduce la cunoștință studenților că „universitatea înseamnă mai mult decât cursuri, seminare, sesiuni și vacanțe”.

Cristian Hera nu a fost prezent în sală, însă prin intermediul undelor a împărtășit gânduri pozitive despre domeniul agriculturii, printr-un scurt videoclip. De-a lungul anilor a obținut 13 titluri de Doctor Honoris Causa, de la diferite universități din țară și din străinătate. „În anul 2008 am avut cinstea și onoarea să primesc și pe cel al Universității «Ovidius» din Constanța, la recomandarea profesorului Adrian Bavaru și a profesorului Victor Ciupina”, a declarat academicianul.

La apariția volumului „Experiențe de lungă durată cu îngrășăminte – 55 de ani în România”, Dumitru Manole a fost printre puținii fermieri renumiți care a comandat, direct la Editura Academiei Române, 100 de exemplare, care ulterior au fost oferite la Universitatea „Ovidius” pentru ca studenții să aibă o bază de pregătire temeinică. Cu toate acestea, el nu era dedicat numai agriculturii din unitatea sa, ci era interesat să extindă rezultatele favorabile în „țara soarelui, Dobrogea”.

Dumitru Manole oferă Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole un punct de cercetare la Amzacea, pe o suprafață de 10 hectare, fără condiții de irigații. Scopul acestei propuneri este ca studenții să aibă oportunitatea de a experimenta cele învățate de-a lungul anilor.

„A fost un eveniment foarte interesant pentru noi studenții de la această facultate de specializare. Cu siguranță propunerea lansată de către dr. inginer Dumitru Manole va fi o oportunitate pentru noi toți dacă va fi acceptată”, susține o studentă din anul IV, de la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole – Universitatea „Ovidius”.

De asemenea, Valentin Ciorbea a prezentat volumul „Inginerul Dr. Dumitru Manole. Vocația comuniunii științifice cu ogorul dobrogean”.  Această carte a fost realizată în ediție bilingvă și este rezultatul unei întâlniri colocviale dintre Luminița Stelian și Valentin Ciorbea. Coperta cărții este în strânsă legătură cu conținutul acesteia, fiind reprezentată de o fotografie specifică cu Dumitru Manole într-un  lan cu floarea soarelui.

 

Bianca SCAFARU

Monica ILAȘCU

Studente anul I/specializarea Jurnalism

Facultatea de Litere/Universitatea „Ovidius”

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3571 secunde