Scandalul burselor de merit ar putea aduce Ministerul Educa╚Ťiei ├«n fa╚Ťa judec─âtorilor

14290
2
Lansat─â ├«n dezbatere public─â pe 25 august, ├«ntr-o variant─â care a revoltat p─ârin╚Ťii, Metodologia-cadru de acordare a burselor ╚Öcolare a fost trimis─â spre publicare la Monitorul Oficial, mar╚Ťi, 12 septembrie, dar ├«ntr-o form─â revizuit─â. Pentru anul ╚Öcolar 2023-2024 vor exista ╚Öase tipuri de burse: de excelen╚Ť─â olimpic─â I (├«ntre 750 ╚Öi 3.000 lei), excelen╚Ť─â olimpic─â II (700 lei), de merit (450 lei), social─â (300 lei), pentru mame minore (700 lei), tehnologic─â (300 lei).

Cea mai disputat─â este bursa de merit, care se acord─â pentru minimum 30% din efectivul fiec─ârei clase, ├«n ordinea descresc─âtoare a mediilor generale anuale. ├Än cazul elevilor care au sus╚Ťinut Evaluarea Na╚Ťional─â 2023 se vor lua ├«n calcul mediile de admitere, iar ├«n cazul elevilor de clasa a V-a, se vor avea ├«n vedere mediile primelor dou─â module. To╚Ťi elevii cu rezultate mai mari sau egale cu 9,50 primesc burse.

De asemenea, mai beneficiaz─â de burse de merit elevii din loturile restr├ónse de preg─âtire pentru olimpiadele interna╚Ťionale, premian╚Ťii I, II sau III la olimpiadele ╚Öcolare jude╚Ťene; premian╚Ťii I la concursurile ╚Öcolare ╚Öi extra╚Öcolare na╚Ťionale recunoscute ╚Öi finan╚Ťate sau nefinan╚Ťate de Ministerul Educa╚Ťiei, precum ╚Öi premia╚Ťii cu medalii de aur la campionatele na╚Ťionale organizate de federa╚Ťiile sportive na╚Ťionale ├«n sporturi olimpice.

Modul cum vor fi recompensa╚Ťi actualii elevi de clasa a IX-a i-a revoltat pe p─ârin╚Ťi. ÔÇ×Ar fi normal s─â aplica╚Ťi acelea╚Öi criterii de acordare a burselor de merit pentru to╚Ťi elevii. Dup─â ce c─â ne-a╚Ťi nedrept─â╚Ťit o dat─â, c├ónd a╚Ťi schimbat regulile ├«n timpul jocului ╚Öi a╚Ťi scos media general─â din calculul mediei de admitere, acum ne spune╚Ťi c─â nici nu conteaz─â c├ót de mult au muncit copiii no╚Ötri ├«n clasa a VIII-a, conteaz─â doar media de admitere. Nu este deloc corect ce face╚Ťi!ÔÇŁ, s-a revoltat o m─âmic─â.

Iar un alt p─ârinte, care a constituit un grup pe o re╚Ťea de socializare, ÔÇ×Burse de merit pentru absolven╚Ťi clasa a VIII-a 2023ÔÇŁ, anun╚Ť─â c─â inten╚Ťioneaz─â s─â deschid─â o ac╚Ťiune ├«n instan╚Ť─â prin care Ministerul Educa╚Ťiei s─â fie obligat s─â pl─âteasc─â bursa de merit tuturor elevilor care au absolvit clasa a VIII-a ├«n anul 2023 cu media general─â cel pu╚Ťin 9,50 ori s-au aflat ├«n primii 30% dintre elevii din clasa ├«n care au absolvit clasa a VIII-a.ÔÇ×Nu cumva ├«ncuraja╚Ťi natalitatea, ╚Öi nu ├«nv─â╚Ťatul?ÔÇŁ


Nou introdus─â, bursa pentru mame minore, care sus╚Ťine participarea ╚Öi reu╚Öita ╚Öcolar─â a mamelor minore care frecventeaz─â cursurile de zi ╚Öi au copii proprii ├«n ├«ntre╚Ťinere, se pl─âte╚Öte lunar, ├«n perioada cursurilor ╚Öcolare, cu excep╚Ťia lunilor ├«n care elevele cumuleaz─â 60 sau mai multe absen╚Ťe nemotivate. ╚śi ├«n acest caz, o serie de p─ârin╚Ťi s-au ar─âtat revolta╚Ťi de faptul c─â suma relativ mare care se acord─â lunar (700 lei) ar putea ├«ncuraja cre╚Öterea num─ârului de minore care r─âm├ón ├«ns─ârcinate. ÔÇ×Nu cumva ├«ncuraja╚Ťi natalitatea, ╚Öi nu ├«nv─â╚Ťatul?ÔÇŁ, se ├«ntreab─â un p─ârinte.

├Än ceea ce prive╚Öte bursele sociale, p├ón─â pe 6 octombrie trebuie depuse documentele doveditoare din care s─â reias─â c─â au un venit mediu net lunar/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie. ├Än premier─â, verificarea condi╚Ťiilor de venit se face de c─âtre secretarul unit─â╚Ťii de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt, cu ajutorul platformei PatrimVen. Dac─â ├«ntr-o lun─â un elev a ├«nregistrat mai mult de 10 absen╚Ťe, nu va mai primi cei 300 de lei.

Tocmai pe 15 noiembrie intr─â primii bani de burs─â

Bursele se pl─âtesc lunar, de c─âtre unit─â╚Ťile de ├«nv─â╚Ť─âm├ónt, la data de 15 a fiec─ârei luni, pentru luna precedent─â. Dac─â data de 15 cade ├«ntr-o zi de repaus s─âpt─âm├ónal, zi de s─ârb─âtoare legal─â sau zi liber─â, plata burselor se efectueaz─â ├«n ziua lucr─âtoare anterioar─â acesteia. Plata burselor at├ót pentru luna septembrie, c├ót ╚Öi pentru luna octombrie a anului curent se face la data de 15 noiembrie.

De re╚Ťinut c─â bursa social─â, bursa tehnologic─â, bursa pentru mame minore se pot cumula ├«ntre ele ╚Öi/sau cu bursa de excelen╚Ť─â olimpic─â I sau II/bursa de merit.Comentează știrea

Mihai
15 septembrie
pomana la romani

Intrebare pt parinti... copii ii trimiteti la scoala pt bursa? Ei invata pt bani, sau pt viitorul lor? Daca cineva trebuie sa recompenseze un copil, acela este parintele, NU statul. Statul trebuie sa faca totul pt a asigura copiilor conditii cat mai bune in scoli. Atat.

Alina
22 septembrie
Apostol

Din bursa de merit copiii ├«╚Öi pot cump─âra c─âr╚Ťi, materiale, auxiliare etc..

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2887 secunde