Scandalul burselor de merit ar putea aduce Ministerul Educației în fața judecătorilor

14365
2

Articole de la același autor

Lansată în dezbatere publică pe 25 august, într-o variantă care a revoltat părinții, Metodologia-cadru de acordare a burselor școlare a fost trimisă spre publicare la Monitorul Oficial, marți, 12 septembrie, dar într-o formă revizuită. Pentru anul școlar 2023-2024 vor exista șase tipuri de burse: de excelență olimpică I (între 750 și 3.000 lei), excelență olimpică II (700 lei), de merit (450 lei), socială (300 lei), pentru mame minore (700 lei), tehnologică (300 lei).

Cea mai disputată este bursa de merit, care se acordă pentru minimum 30% din efectivul fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale. În cazul elevilor care au susținut Evaluarea Națională 2023 se vor lua în calcul mediile de admitere, iar în cazul elevilor de clasa a V-a, se vor avea în vedere mediile primelor două module. Toți elevii cu rezultate mai mari sau egale cu 9,50 primesc burse.

De asemenea, mai beneficiază de burse de merit elevii din loturile restrânse de pregătire pentru olimpiadele internaționale, premianții I, II sau III la olimpiadele școlare județene; premianții I la concursurile școlare și extrașcolare naționale recunoscute și finanțate sau nefinanțate de Ministerul Educației, precum și premiații cu medalii de aur la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice.

Modul cum vor fi recompensați actualii elevi de clasa a IX-a i-a revoltat pe părinți. „Ar fi normal să aplicați aceleași criterii de acordare a burselor de merit pentru toți elevii. După ce că ne-ați nedreptățit o dată, când ați schimbat regulile în timpul jocului și ați scos media generală din calculul mediei de admitere, acum ne spuneți că nici nu contează cât de mult au muncit copiii noștri în clasa a VIII-a, contează doar media de admitere. Nu este deloc corect ce faceți!”, s-a revoltat o mămică.

Iar un alt părinte, care a constituit un grup pe o rețea de socializare, „Burse de merit pentru absolvenți clasa a VIII-a 2023”, anunță că intenționează să deschidă o acțiune în instanță prin care Ministerul Educației să fie obligat să plătească bursa de merit tuturor elevilor care au absolvit clasa a VIII-a în anul 2023 cu media generală cel puțin 9,50 ori s-au aflat în primii 30% dintre elevii din clasa în care au absolvit clasa a VIII-a.



„Nu cumva încurajați natalitatea, și nu învățatul?”


Nou introdusă, bursa pentru mame minore, care susține participarea și reușita școlară a mamelor minore care frecventează cursurile de zi și au copii proprii în întreținere, se plătește lunar, în perioada cursurilor școlare, cu excepția lunilor în care elevele cumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate. Și în acest caz, o serie de părinți s-au arătat revoltați de faptul că suma relativ mare care se acordă lunar (700 lei) ar putea încuraja creșterea numărului de minore care rămân însărcinate. „Nu cumva încurajați natalitatea, și nu învățatul?”, se întreabă un părinte.

În ceea ce privește bursele sociale, până pe 6 octombrie trebuie depuse documentele doveditoare din care să reiasă că au un venit mediu net lunar/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie. În premieră, verificarea condițiilor de venit se face de către secretarul unității de învățământ, cu ajutorul platformei PatrimVen. Dacă într-o lună un elev a înregistrat mai mult de 10 absențe, nu va mai primi cei 300 de lei.

Tocmai pe 15 noiembrie intră primii bani de bursă

Bursele se plătesc lunar, de către unitățile de învățământ, la data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. Dacă data de 15 cade într-o zi de repaus săptămânal, zi de sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia. Plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie a anului curent se face la data de 15 noiembrie.

De reținut că bursa socială, bursa tehnologică, bursa pentru mame minore se pot cumula între ele și/sau cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit.



Comentează știrea

Mihai
15 septembrie 2023
pomana la romani

Intrebare pt parinti... copii ii trimiteti la scoala pt bursa? Ei invata pt bani, sau pt viitorul lor? Daca cineva trebuie sa recompenseze un copil, acela este parintele, NU statul. Statul trebuie sa faca totul pt a asigura copiilor conditii cat mai bune in scoli. Atat.

Alina
22 septembrie 2023
Apostol

Din bursa de merit copiii își pot cumpăra cărți, materiale, auxiliare etc..

Pagina a fost generata in 1.3393 secunde