După ce a terminat cu marii evazionişti, Fiscul ia în colimator coafezele şi manichiuristele

4663
5

Articole de la același autor

România are un sistem fiscal cât se poate de complicat. Taxe, impozite, formulare, declaraţii - tot felul de hârtii de depus la Fisc, hârţoage care pe mulţi îi bagă, în cel mai bun caz, doar în depresie. În loc să simplifice procedurile, să creeze un sistem facil de accesat, uşor de înţeles şi greu de eludat, autorităţile afişează o obstinaţie teribilă în a menţine mecanisme care, de peste 30 de ani, îşi dovedesc ineficienţa. Iar unele dintre propunerile inovatoare sunt de-a dreptul ridicole!

Deficitul bugetar a atins cote alarmante, de-a atras până şi atenţia Comisiei Europene, statul consumă mai mult decât produce, iar măsurile dure, de austeritate sunt amânate doar de alegerile care vor avea loc, la nivel local şi naţional, în cursul acestui an.

Presaţi din toate părţile, reprezentanţii Fiscului încearcă prin diverse mijloace să mărească gradul de colectare. După ce au aruncat „pastila” profesorilor, cu scopul de a-i determina să-şi declare veniturile din meditaţii - să nu uităm că unii şi-au cumpărat şase case din meditaţii! -, a venit rândul altei categorii sociale să „beneficieze” de recomandările Fiscului. Mai exact, statul vrea să taxeze munca manichiuristelor, coafezelor, a celor care fac un ban pilind unghii, punând gene, aşezând frizuri sau masând spinări.

Informarea care rezolvă toate problemele

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANF) derulează, la nivel naţional, începând cu luna martie, un program de conformare referitor la veniturile realizate de persoanele fizice care prestează activităţi de înfrumuseţare/întreţinere corporală.

„Instituţia continuă iniţiativa demarată în 2022, de a sprijini contribuabilii din acest domeniu în vederea îndeplinirii obligaţiilor fiscale ce le revin (înregistrare, declarare, plată). Programul de conformare îşi propune să crească gradul de informare a contribuabililor care realizează sau care vor realiza venituri din activităţi de înfrumuseţare şi întreţinere corporală”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, 10 aprilie, de Serviciul comunicare, relaţii publice şi mass media din cadrul agenţiei.

În opinia specialiştilor ANAF, „o informare adecvată va conduce la creşterea nivelului de conştientizare a obligaţiilor fiscale ce derivă din obţinerea unor astfel de venituri şi va reduce riscul penalizărilor/amenzilor în cazul unor controale sau inspecţii fiscale”.

Grupurile ţintă ale acestui program de conformare sunt, pe de-o parte, persoane fizice care obţin venituri din acest gen de activităţi (PFA, ÎI, ÎF, persoane care au absolvit cursurile unor şcoli de profil, alte persoane fizice identificate din surse deschise) şi, pe de altă parte, angajatori care activează în domeniu, furnizori de formare profesională etc.

„Ca şi în anii trecuţi, ANAF va publica materiale informative privind impozitarea veniturilor realizate de persoanele fizice din prestarea de servicii în industria de înfrumuseţare şi va organiza seminarii web cu tema «Completarea şi depunerea Declaraţiei Unice (Formular 212)».

Pentru a beneficia de asistenţă în domeniul fiscal şi pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale corect şi la timp, contribuabilii pot contacta Call-Center-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la telefon 031.403.91.60”, menţionează sursa citată.

Un sistem ce ar putea fi implementat

Cum a fost primită vestea-n teritoriu? Aşa cum era de aşteptat, fără flori sau aplauze.

„Statul vrea să încaseze şi iar să încaseze, dar nu oferă nimic în schimb. Au impresia că ne pricopsim, dar nu este nici pe departe vorba despre aşa ceva. Trăim, pur şi simplu, de pe o zi pe alta. Personal, am lucrat în alt domeniu, dar, după ce au avut loc disponibilizări masive, a trebuit să mă reprofilez, să îmi câştig existenţa. Dar oare pe marii evazionişti, pe cei care fură milioane de euro nu-i vede nimeni, nu-i întreabă nimeni de sănătate?”, ne declară Marilena (50 de ani), coafeză şi manichiuristă.

Privind problema echidistant, adevărul este, clar, undeva la mijloc. Corect este ca fiecare venit să fie declarat şi impozitat, însă încasarea nu se face cu… recomandări. De 2.000 de ani, oamenii îşi plătesc birurile pentru că trebuie, mai puţin din simţ civic. Iar în cazul unor prestatori de servicii, aşa cum sunt, de exemplu, coafezele şi maseuzele, care au posibile activităţi nefiscalizate temporare, este foarte greu de stabilit cuantumul sumei datorate statului.

Soluţii ar fi, iar una dintre ele ar putea fi împrumutată din sistemul fiscal al unui stat apropiat de România, ce-i drept, din afara Uniunii Europene: Turcia.

„Este de apreciat dorinţa Fiscului de a aduce bani la buget, dar nu aşa, cu recomandări. Ar putea fi preluat modelul din Turcia, unde inspectorul fiscal este foarte atent cu achiziţiile contribuabililor. Ţi-ai cumpărat vilă, Mercedes, bunuri de lux, trăieşti pe picior mare? Felicitări! Hai să consultăm acum şi fişa fiscală. Dacă nu poţi justifica provenienţa banilor, avem o problemă. Mare de tot!

Şi tot modelul Turciei ar putea fi implementat şi în cazul activităţilor liberale. Împreună cu inspectorul fiscal, facem o evaluare a activităţii, vedem cât s-ar putea produce şi negociem taxa - unică - pe care trebuie să o achităm la data fixă. Odată stabilite suma şi scadenţa, inspectorul fiscal îţi urează mult succes în activitate şi ne vedem la anul!”, este de părere Viorel M., antreprenor constănţean.

La fel de adevărat este că trebuie făcută o distincţie, între simpla ciubucărie, necesară ca aerul pentru multe familii şi pentru care statul ar cheltui resurse enorme de supraveghere, şi „uzină”, situaţie în care încasările zilnice sunt de ordinul miilor de lei.

Până să facă aici lumină, Fiscul ar trebui să pună mai întâi tunurile pe marii evazionişti, pe rău-platnicii care doi bani nu dau pe lege… 

Comentează știrea

Decebal
11 aprilie

Daaaa ! Au terminat cu marii evazioniști. Acum urmează coafezele și manichiuristele. Nu este corect ! De ce nu luați la puricat și vânzătorii de pătrunjel de pe trotuare ?

Dorell
11 aprilie

Într-un cuvânt BIROCRAȚIE dusă la extrem. „Hoțului de hoț îi e frică” !

marcela
11 aprilie

Coafeza mea nu îmi dă bon niciodată. Și asta pentru ca nu vreau eu sa îmi dea! Acest stat hoț merită să fie înșelat pe cât posibil, pt. că asta face și el zilnic cu noi!!!

Simona
11 aprilie

Bine zis Marcela, sunt total de acord, în România cu cinstea mori de foame, și eu personal rup de unde pot și voi continua sa fac așa ca să pot trăi.

melodie
11 aprilie

Romanie tara frumoasa, Unde-i cinstea cea aleasa ? Hotul nedovedit, e negustor cinstit ! Dar cinstea, unde-i oare ? S-a furat din ascunzatoare ? Poate 1suflet necajit ! Buna cinste s-a pitit ! Speriata de onoare, Asteapta la plecare ! Din vazduh o creatura, Aripi mari si foc pe gura ! Puritatea a gasit, Doar putin la rumenit ! La sfirsit e cu eroul, De la cinste, lat ca oul, Capacit la turturica, Bunatatea de la Randunica ! [ 1973, Almanah de Benzi Ilustrate fara Coperta si ceva pagini sterpelite ]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9659 secunde