Fiscul, pe urma şpăgilor şi a veniturilor nedeclarate. "Bucurii" pentru mirii anului 2024

2264
1
Fiscul, pe urma şpăgilor şi a veniturilor nedeclarate.

Articole de la același autor

România este una dintre ţările Uniunii Europene în care economia subterană încă „duduie”. Statul se chinuie să aducă la suprafaţă veniturile, pentru a mări încasările la buget, fiind cu ochii pe tot ce mişcă. După ce manichiuristele, coafezele sau maseuzele au intrat în colimatorul Fiscului, este foarte posibil ca mirii anului 2024 să răspundă la întrebări vizavi de cadourile primite la nuntă.

Se strânge laţul! Fiscul român a pornit „cruciada” împotriva evaziunii, iar de la 1 iulie, se va aplica un nou tip de impozit, drastic, pentru veniturile a căror sursă nu a putut fi identificată. Cota existentă, de 16%, a fost considerată prea blândă, aşa că statul, în disperarea de a creşte gradul de colectare, a ridicat ştacheta la 70%.

Printre cei dintâi care şi-au pus semne de întrebare, se numără mirii anului 2024, tinerii care urmează să-şi pună cât de curând pirostriile. Sunt familii bogate, care îşi permit să ofere copiilor vile, apartamente, maşini de lux sau bijuterii foarte scumpe, cu care însurăţeii vor „defila” în viitor. Vor avea de dat declaraţii, de completat hârţoage, vor intra pe mâna Fiscului?

„Ar fi culmea să împart cu statul român banii primiţi la nuntă. Este un eveniment privat, avem şi cheltuieli, deloc puţine, pe care nu cred că va putea cineva vreodată să le cuantifice exact. O aberaţie!”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, constănţeanca Justina M., care va îmbrăca rochia de mireasă în luna august.

ANAF calmează spiritele

Pentru a calma spiritele, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis un comunicat de presă prin care anunţă că darurile de nuntă sau botez nu sunt venituri impozabile.

„În cadrul fiecărei categorii de venituri, sunt prevăzute obligaţiile declarative ale veniturilor impozabile. La art. 62 din actul normativ, sunt enumerate veniturile care sunt neimpozabile, în cazul cărora nu există obligaţia declarativă din partea contribuabilului. La lit. p), sunt prevăzute sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare şi aur de investiţii, primite cu titlu de moştenire ori donaţie. Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/botez sunt venituri neimpozabile.

Cota de impozit de 70% nu se aplică surselor de fonduri identificate. Sursele de fonduri de natura darurilor de nuntă/botez nu sunt venituri impozabile, nefiind supuse obligaţiei declarării”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Mass Media din cadrul ANAF.

Fum fără foc nu iese!

Şi totuşi, cum fum fără foc n-ar prea ieşi, o „portiţă” este lăsată deschisă, iar mirii ar putea fi luaţi la întrebări. Poveştile cu şpăgi camuflate prin darul de nuntă sunt încă proaspete…

„Nu ar fi o premieră, au mai existat în trecut acţiuni de acest gen. Ginerică şi mireasa nu trebuie să-şi facă griji, nu le ia nimeni banii. Dar ar putea să ne furnizeze informaţii extrem de preţioase în dosare pe care le investigăm. De exemplu, în cazul în care ai primit cadou o vilă la Sinaia, un penthouse cu vedere la mare sau un Mercedes ce valorează 200.000 de euro, foarte bine, felicitări şi sănătate, dar ar fi interesant de aflat dacă cel care a făcut cadoul respectiv poate justifica, la rândul său, veniturile de care dispune. Pe de altă parte, nuntaşii au fel de fel de cheltuieli, plăţi consistente făcute pentru anumite servicii. Ei bine, pe baza informaţiilor furnizate, putem verifica foarte uşor dacă firmele prestatoare de servicii şi-au şi declarat banii încasaţi”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, o sursă din ANAF.

Creşterea acestui tip de impozit îi afectează în principal pe marii evazioniştii care nu au fost (încă) prinşi, dar au acumulat averi colosale. Ei nu mai pot justifica acei bani, aşa că ANAF le va percepe un impozit de 70%. 

Comentează știrea

Despre nunti
5 iunie

Bine de stiut: de aproape 20 de ani cand se strange darul in bani la nunta, din acestia se platesc cheltuielile facute astfel ca celor doi miri le mai raman bani fie petru un aragaz mai bun sau cuptor cu microunde sau alte nimicuri! De ce nu sunt impozitati smecherii??

Pagina a fost generata in 0.2796 secunde