Studiu: România ar trebui să continue şi să accelereze dezvoltarea Centralei de la Cernavodă

178
Studiu: România ar trebui să continue şi să accelereze dezvoltarea Centralei de la Cernavodă - 1-1708857286.jpg

Articole de la același autor

România are oportunitatea de a-şi consolida independenţa energetică şi de a deveni un exportator net de energie, în ciuda provocărilor, cum ar fi modernizarea infrastructurii şi integrarea eficientă a surselor regenerabile, arată o analiză realizată de Institutul European pentru Studii Economice.

Conform sursei citate, România beneficiază de un mix energetic diversificat, cu o prezenţă semnificativă a combustibililor fosili, dar şi o orientare către surse mai curate şi regenerabile. Totodată, ţara noastră are resurse energetice diverse, încă neexploatate, şi face unele eforturi pentru a creşte producţia, în special în domeniul gazelor naturale şi al energiilor regenerabile.

Studiul evidenţiază rolul critic al energiei nucleare, prin Centrala Nucleară de la Cernavodă şi prin Proiectul Reactoarelor Modulare Mici - SMR de la Doiceşti, şi potenţialul de creştere al României ca lider regional în domeniul energiilor regenerabile.

„Intervenţiile guvernamentale recente, precum plafonarea preţurilor la electricitate şi gaze naturale, sunt criticate pentru abordarea lor contraproductivă. Guvernul României a decis prelungirea plafonării preţurilor la electricitate şi gaze naturale pentru anumite categorii de consumatori, în ciuda recomandării Comisiei Europene de a elimina aceste plafoane”, se mai precizează în raport.

În ceea ce priveşte politicile publice, autorii - economiştii Christian Năsulea, Radu Nechita şi Diana Florentina Năsulea - recomandă câteva măsuri care să aducă mai mult realism şi coerenţă în politica energetică. Una dintre recomandări, respectiv „Acceleraţi dezvoltarea centralelor nucleare”, vizează faptul că energia nucleară este energie verde, cu o amprentă redusă de carbon, iar România ar trebui să continue şi să accelereze dezvoltarea Centralei de la Cernavodă şi a Proiectului Reactoarelor Modulare Mici - SMR de la Doiceşti.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4527 secunde