Prof. Adrian Ilie: "Istoria Dobrogei nu a fost deslușită în totalitate, iar pentru anumite perioade nu avem informații"

2013

Articole de la același autor

Absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Ovidius” Constanţa, ca şef de promoţie, prof. Adrian Ilie este doctor în istorie, în prezent ocupând funcţia de director adjunct al Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”.



Este membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul Ministerului Educației Naționale, al Societății de Științe Istorice din România, al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia, în consiliul consultativ al disciplinei Istorie din cadrul IȘJ Constanța, în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul MEN (Istorie/Istoria minorității turce în România), precum și pentru liceu, membru în grupul de lucru pentru realizarea planurilor cadru pentru învățământul vocațional militar, dar şi în Comisia monumentelor istorice - Medgidia. De asemenea, a fost realizator al emisiunii „Repere Istorice” la Alpha Media TV, în perioada 2013-2018, și este redactor la un periodic local, unde scrie articole dedicate istoriei Dobrogei și istoriei naționale.







- În urmă cu patru ani, ați părăsit catedra „civilă” de la Medgidia, ca să vă „înrolați” profesor de istorie al Colegiului Militar „Al. I. Cuza”. Mai reușiți, în actualul context, să alocați timp pasiunii dvs. pentru scris?

- Bineînțeles că da. Pasiunea pentru scris a fost și va rămâne, indiferent de poziția pe care o voi ocupa la un moment dat. Istoria Dobrogei nu a fost deslușită în totalitate. Sunt foarte multe evenimente cunoscute insuficient, iar pentru anumite perioade istorice nu avem informații. Rolul istoricului este de a descoperi, cu răbdare și migală, aceste informații și de a face cunoscute aspecte mai puțin știute de cei interesați sau de publicul larg.

-Anul trecut ați lansat două lucrări. Prima dintre acestea este dedicată împlinirii a 165 de ani de la întemeierea orașului modern Medgidia. Ce ne puteți spune despre aceasta?

- Este adevărat, a fost un an prolific pentru mine, reușind să pun în practică două importante proiecte. Primul a fost dedicat împlinirii a 165 de ani de la întemeierea orașului modern Medgidia, un oraș al sultanului, un oraș întemeiat de sultanul Abdul Medgid, sultanul reformator al secolului al XIX-lea. Orașul avea nevoie de o asemenea lucrare, un album fotografic, realizat în colaborare cu Claudia Ilie, însoțit de un istoric pentru fiecare perioadă scursă după 1856, în limbile: română, engleză, franceză și turcă. Această lucrare reprezintă o adevărată carte de vizită pentru oraș și pentru autorități. De altfel, autoritățile s-au implicat în acest proiect, iar dl. primar Valentin Vrabie a înțeles importanța acestui demers și a sprijinit proiectul.







- Cea de-a doua lucrare lansată, în colaborare cu cdor Marian Moșneagu, este dedicată chiar colegiului unde activați ca director adjunct. Care au fost surprizele documentării la acest volum omagial?

- Anul trecut s-au împlinit 140 de ani de la înființarea primei Școli a copiilor de marină de la Țiglina-Galați. Colegiul nostru este moștenitorul tradiției acestei școli, întemeiată de MS Carol I, prin decret regal la 3 octombrie 1881, precum și a celorlalte instituții de învățământ mediu de marină. Provocarea a fost încă de la începutul activității mele în colegiu, privind realizarea unei lucrări monografice, care să surprindă toate aceste aspecte. Munca de documentare a fost foarte anevoioasă, dar alături de dl.cdor Marian Moșneagu, am reușit să finalizăm proiectul la timp. Surprizele documentării au fost legate de identificarea unor nume de absolvenți care au deținut sau încă dețin importante funcții în cadrul Forțelor Navale Române. Fotografiile din fiecare perioadă sunt, de asemenea, foarte interesante și surprind trăsături, stări sufletești, tehnica din dotare de la vremea respectivă, uniforme, embleme ș.a.







- Istoria pare să devină doar o materie pentru pasionați, pe fondul trecerii la studierea interdisciplinară. În calitate de membru în grupurile de lucru ale Ministerului Educației, care este opinia dvs.?

- Istoria este o parte din noi. Vedem în fiecare zi, în mass-media, manifestări ale naționalismului. Copiii noștri au nevoie de istorie, trebuie să cunoască istoria neamului, pentru a nu uita originile, suferințele și realizările acestui popor. După o activitate la catedră de peste două decenii și jumătate, pot spune că elevii iubesc istoria și sunt fascinați de aceasta. Transdisciplinaritatea este binevenită și poate trezi interesul elevilor pentru studierea anumitor discipline. De exemplu, anul trecut am propus un concurs transdisciplinar – contraamiral Ilie Irimescu - destinat colegiilor naționale militare (la disciplinele Limba română, Istorie și Fizică), care a atras cadeții și a generat o competiție foarte apreciată. Anul acesta, am desfășurat deja, în ediția a II-a, faza la nivelul colegiilor, urmând ca la începutul lunii aprilie 2022 să se desfășoare faza finală la nivelul colegiilor militare. În grupurile de lucru de la nivelul MApN și ME, se vorbește deschis despre importanța studierii istoriei, de transdisciplinaritate și de oportunitatea realizării unor programe școlare atractive pentru elevi și pentru dascăli, deopotrivă.





- Sunteți inițiatorul unui concurs pentru reviste școlare, care promovează nu numai jurnalismul, dar și preocuparea pentru cultură generală. De ce ați decis anul acesta să lansați provocarea și instituțiilor civile de învățământ?

- De anul trecut am propus un concurs de reviste școlare dedicat memoriei lui Eugeniu Botez și care se adresa elevilor din colegiile naționale militare-comandor. Anul acesta am înscris concursul în calendarul activităților județene al IȘJ Constanța, drept pentru care la acest concurs vom avea trei secțiuni: cea pentru colegiile naționale militare (din al cărui juriu faceți parte și dvs.), cea pentru colegiile/liceele civile din țară și cea pentru academiile militare din România (în ultimul caz la propunerea foștilor mei elevi, acum studenți la Academia Navală „Mircea cel Bătrân" Constanța, secția militară). Sunt convins de faptul că vom avea un concurs foarte interesant, știind că elevii și studenții manifestă un real interes pentru jurnalism, dar și pentru prezentarea activităților care îi reprezintă.



- Aveți în lucru, la ora actuală, un viitor titlu?

Sigur că da. Am în lucru două lucrări, dar nu pot dezvălui subiectele acestora. Vreau să fie o surpriză pentru toată lumea. Cert este că una dintre lucrări va fi lansată la începutul lunii octombrie. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4413 secunde