Aşteptarea a luat sfârşit. Edificiul Roman cu Mozaic va fi restaurat. Petre Enciu: "Este un lucru de excepţie"

1146
Unul dintre cele mai importante monumente istorice care se află în Constanţa, Edificiul Roman cu Mozaic, va fi în cele din urmă restaurat. Ieri a fost emis Ordinul privind începerea execuției lucrărilor în cadrul proiectului „Restaurarea, conservarea, amenajarea și punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic”, începând cu data de 27 octombrie 2022, în condițiile în care au fost îndeplinite obligațiile antreprenorului referitoare la etapa de proiectare, conform aprobării proiectului tehnic de către Consiliul Județean Constanța, prin HCJ nr. 247/21.09.2022.

Proiectul de restaurare va fi realizat de compania italiană Giano Restauri, specializată în restaurarea monumentelor istorice, iar valoarea totală a contractului este de 9.869.677 lei, fără TVA.

Intervențiile la nivelul mozaicului și al zidăriei antice vor consta în procedee complexe de curățare și biocidare, în etape strict definite de restauratori, și vor putea fi realizate numai după finalizarea consolidărilor și reparațiilor propuse. Conform graficului de execuție transmis de către antreprenor, finalizarea lucrărilor de execuție la obiectivul de investiție este estimată pentru luna noiembrie a anului 2023.


„Închidem o lungă perioadă de proiectare care a durat aproape doi ani, principala problemă fiind obţinerea avizului de la Ministerul Culturii, iar constructorului îi mai rămân la dispoziţie 12 luni pentru începerea şi finalizarea lucrărilor. El va trebui să dea dovadă de o mobilizare exemplară pe şantier pentru că, dacă stăm să ne raportăm la volumul de lucrări, chiar nu este loc de pierdut timp cu absolut nimic. Este un proiect foarte aşteptat de către toţi iubitorii de istorie antică. Lucrările sunt contractate la 10 milioane de lei, bani pe care îi finanţăm din Programul Operaţional Regional. 


Edificiul Roman cu Mozaic a fost un obiectiv important pentru toţi vizitatorii muzeului. Majoritatea celor care au vizitat Muzeul de Istorie Naţională au trecut şi pe la Edificiul Roman cu Mozaic. De exemplu în magaziile cu tavan boltit de sub clădirea edificiului au fost închise în toată această perioadă. Odată cu această restaurare, aceste magazii vor fi redeschise publicului. Orice vizitator a putut remarca deteriorarea avansată a acestei expoziţii, fie că vorbim de faţadă, de terase, de interior sau de mozaic. Este un lucru de excepţie să punem la dispoziţia vizitatorilor o expoziţie care să se ridice la standarde europene. Este un obiectiv mult aşteptat şi de către locuitorii judeţului, dar şi de către toţi vizitatorii care trec la muzeul de istorie”, a declarat pentru „Cuget Liber“ Petre Enciu.

Startul lucrărilor depinde de organizarea constructorului

Petre Enciu a mai explicat faptul că doar constructorul va decide cum se va organiza şi când vor începe lucrările.

„Vom înmâna ordinul de începere constructorului, iar după aceea constructorul va trebui într-o primă fază să îşi amenajeze organizarea de şantier la faţa locului, după care va interveni într-o primă fază la acoperişul clădirii de protecţie a Edificiului Roman cu Mozaic. Va rezolva problemele de infiltraţii de apă, după care va interveni la schimbarea ferestrelor, la terase, va asigura un microclimat în interiorul clădirii de protecţie şi se va putea apuca de restaurarea mozaicului şi bineînţeles va interveni la cele 11 magazii, după care va implementa activitatea pe partea de instalaţii sanitare şi electrice. Când vorbim de componentele artistice, restaurarea va fi făcută cu materiale minim invazive şi cu proceduri mici. Este o condiţie pusă de Ministerul Culturii şi constructorul şi-a asumat-o. Când vorbim de acoperiş, acolo trebuie neaparat să rezolvăm problema infiltraţiilor”, a mai spus Petre Enciu.

Foarte bucuros de această reuşită este şi preşedintele CJC, Mihai Lupu, cel care abia aşteaptă să vadă lucrările începute şi apoi finalizate.

„Încep îndelung așteptatele lucrări de restaurare și reabilitare a Edificiului Roman cu Mozaic, o moștenire culturală unică din Sud-Estul Europei, pe care este esențial și obligatoriu să o punem în valoare. În urma lucrărilor, obiectivul va fi accesibil și persoanelor cu dizabilități, așa cum este firesc, iar dotările multimedia vor facilita interacțiunea cu toate categoriile de public. Sper ca lucrările să fie finalizate cât mai repede, pentru ca turiștii și cetățenii acestui județ să se poată bucura de acest deosebit monument istoric”, a explicat Mihai Lupu.

Faptul că Edificiul Roman cu Mozaic va fi restaurat nu poate să fie decât un lucru minunat pentru oraşul de la malul mării.

Acest monument istoric este cunoscut în toată Europa şi chiar a apărut în câteva pelicule importante, cum ar fi „BD la munte şi la mare”, atunci când regretatul Dem Rădulescu a rostit celebra frază „Mergem cu Buick-ul să vedem Mozambicul”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4585 secunde