Europarlamentarul Nicolae Ştefănuţă, despre bugetul UE: "Se află într-un vârtej plin de crize"

2700
1
Europarlamentarul Nicolae Ştefănuţă, despre bugetul UE:
După vacanța europarlamentară se întrevede o nouă luptă, legată de bugetul Uniunii Europene pentru 2023, care va suferi în mod cert modificări pentru adaptarea sa la contextul actual al crizei energetice, al războiului și al inflației. „Trăim niște ani foarte anormali”, spune europarlamentarul Nicolae Ștefănuță, cel care este responsabil de negocierile pentru bugetul de anul viitor.

„Când a fost negociat bugetul pe șapte ani al UE, nu a existat nicio pandemie, niciun război, nicio inflație, nici recesiune și nici noi perspective de aderare. Deci toate aceste forțe externe înseamnă că bugetul nostru nu este adaptat la crizele actuale”, a explicat europarlamentarul român Nicolae Ştefănuţă.

Comentariile lui Nicu Ștefănuță sunt conforme cu cele ale comisarului UE pentru buget, Johannes Hahn, care a propus, de asemenea, să înainteze o revizuire a bugetului pe șapte ani, având în vedere că actuala configurație are foarte puțini bani rezervați pentru situații de urgență.

„Singura soluție durabilă este revizuirea bugetului pe șapte ani, pentru a asigura că există suficiente marje și pentru a păstra credibilitatea UE”, a spus Nicolae Ștefănuță.

În ceea ce privește disputele timpurii cu guvernele UE cu privire la creșterile de personal în Parlamentul European, eurodeputatul a precizat că toate instituțiile au anumite nevoi de angajare.

„Acesta este un fleac în comparație cu problema reală la îndemână: ne lipsesc resursele pentru crizele actuale”, a explicat Nicolae Ştefănuţă.

Pandemia de COVID şi războiul din Ucraina ar putea afecta bugetul UE



În altă ordine de idei, proiectul de buget pe 2023, consolidat de instrumentul NextGenerationEU, este conceput astfel încât să răspundă celor mai importante nevoi în materie de redresare ale statelor membre ale UE şi ale partenerilor României din întreaga lume. Aceste mijloace financiare vor continua să reconstruiască şi să modernizeze Uniunea Europeană şi să consolideze statutul Europei de actor puternic pe scena internaţională şi de partener de încredere.

Bugetul reflectă priorităţile politice ale UE, care sunt esenţiale pentru a asigura o redresare durabilă şi pentru a consolida rezilienţa Europei. În acest scop, Comisia Europeană propune alocarea următoarelor sume ca angajamente: granturi în valoare de 103,5 miliarde de euro din instrumentul NextGenerationEU în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR) pentru a sprijini redresarea economică şi creşterea în urma pandemiei de COVID-19 şi pentru a face faţă provocărilor generate de războiul din Ucraina.


Iniţial s-a anunţat că vor fi alocate 53,6 miliarde de euro pentru politica agricolă comună şi 1,1 miliarde de euro pentru Fondul european pentru pescuit şi afaceri maritime, pentru fermierii şi pescarii din Europa, dar şi pentru consolidarea rezilienţei sectorului agroalimentar şi a sectorului pescuitului şi pentru asigurarea mijloacelor necesare în vederea gestionării crizelor, ţinând seama de penuria de alimente preconizată la nivel mondial.


Pentru mediu şi politici climatice, sunt alocate 2,3 miliarde de euro, din care 728 de milioane de euro pentru programul LIFE în vederea sprijinirii atenuării schimbărilor climatice şi adaptării la acestea, şi 1,5 miliarde de euro pentru Fondul pentru o tranziţie justă, în vederea asigurării faptului că tranziţia verde aduce beneficii tuturor. Fondul pentru o tranziţie justă ar urma să primească încă 5,4 miliarde de euro sub formă de granturi din instrumentul NextGenerationEU. 2,2 miliarde de euro vor fi alocate pentru cheltuieli destinate spaţiului, în special pentru Programul spaţial european, în cadrul căruia vor fi reunite acţiunile Uniunii în acest domeniu strategic.

Aşadar, eurodeputatul Nicolae Ştefănuţă este de părere că aceste valori ar trebui respectate, însă nu crede că acest lucru va fi uşor.

Ştefănuţă mai spune că pandemia de COVID şi războiul din Urcaina sunt principalii factori pentru care bugetul UE ar putea fi din plin afectat.



Comentează știrea

Constantin
29 august 2022
Erorile neamului vanzator

Pentru ca Rusia a întors spatele lui Napoleon și Hitler, iar Pfrizerul (și pfrizerita) nu mai pot impune, se blochează banii pentru fraieri sa-i poată lua ai lor !!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0711 secunde