Stelian Ion, despre pragul de 250.000 de lei pentru abuz în serviciu: "Senatul a legiferat hoţia şi abuzul

180
Stelian Ion, despre pragul de 250.000 de lei pentru abuz în serviciu:

Articole de la același autor

Deputatul USR Stelian Ion a declarat miercuri că proiectul adoptat de Senat, prin care se stabileşte pragul valoric de 250.000 de lei pentru infracţiunea de abuz în serviciu, este o lege "croită pentru a încuraja infracţiunile, nu pentru a le descuraja", menţionând că va informa Comisia Europeană în legătură cu aceste aspecte.

"Asta înseamnă că azi, în Senatul României, s-a legiferat hoţia, s-a legiferat abuzul, pentru că până în acest prag propus de PSD - PNL - UDMR, până în pragul de 250.000 de lei, 50.000 de euro aproximativ, nu va mai fi abuz în serviciu şi toţi funcţionarii publici au scenariul acesta că pot abuza, pot crea prejudicii de câte 49.000 de euro, 40.000 de euro sau oricum până în acest prag, pentru că nu vor răspunde decât contravenţional. Liviu Dragnea poate fi fericit acum, pentru că îşi vede în sfârşit visul împlinit din 2017. Nu a apucat el să beneficieze de aceste modificări, dar vor beneficia alţii (...). Legea este croită pentru a încuraja infracţiunile, nu pentru a le descuraja (...) Vom aduce la cunoştinţă aceste aspecte Comisiei Europene, lucrurile nu pot rămâne aşa, pentru că ce se întâmplă este extrem de grav şi nu putem în România europeană, în România anului 2023, să asistăm cu mâinile în sân cum mii de dosare penale de corupţie, de infracţionalitate organizată, cu prejudicii de miliarde de euro, se închid din pricina deciziilor CCR, cum se legiferează practic abuzul în serviciu pentru sume de până în 50.000 de euro şi totul ar trebui să ni se pară că este absolut firesc", a susţinut Stelian Ion la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, este "autor moral" al acestei "nenorociri care se abate asupra legislaţiei penale", afirmând că cei din coaliţia de guvernare au profitat de discuţiile din spaţiul public pe tema pensiilor speciale pentru a distrage atenţia de la acest proiect în care "măcelăresc" legislaţia penală.

"Din păcate, ministrul Cătălin Predoiu nu a fost la aceste discuţii şi este complice, autor moral aş spune, al acestei nenorociri care se abate asupra legislaţiei penale. Vreau să menţionez şi faptul că acest proiect este chiar mai grav, este mai rău decât ce era menţionat în Ordonanţa 13 din 2017, pentru că pragul este unul mai mare. Atunci era 200.000 de lei, acum este un prag de 250.000 de lei. De asemenea, foarte important este să menţionăm că au profitat la maximum cei din PSD - PNL - UDMR de discuţiile din spaţiul public. Când efectiv toată ţara este cu ochii pe acest subiect (n..r. pensiile speciale), ei, Comisia juridică, de pe o zi pe alta, trec rapid şi apoi în aceeaşi zi, în plen, trec acest proiect, în care măcelăresc legislaţia penală, încă o dată şi încă o dată. Decizia Curţii Constituţionale impunea un prag, dar pragul acesta de bun simţ era să fie un prag rezonabil. Noi am propus un prag la nivelul salariului minim pe economie, până la urmă şi o pensie medie poate fi luat drept prag, pentru că nu poţi spune în România că un salariu minim pe economie, o pensie pe care o primesc majoritatea românilor, nu sunt sume rezonabile care să fie avute în vedere drept prag valoric", a punctat deputatul USR.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5051 secunde