Primele simptome care te trimit la medic, dacă ai diabet zaharat

365
Primele simptome care te trimit la medic, dacă ai diabet zaharat - diabet-zaharat-1710514808.jpg

Articole de la același autor

Diabetul zaharat a devenit cea mai frecventă boală în România. Datele oficiale ne arată că, la momentul actual, unul din zece români suferă de această afecțiune. Tocmai de aceea, este foarte important să cunoaștem principalele simptome ale acestei boli, pentru a ne da seama dacă ne confruntăm cu ea.

Diabetul zaharat este o afecțiune cronică ce se caracterizează prin creșterea concentrației zahărului din sânge. Potrivit medicului specialist în diabet zaharat nutriție și boli metabolice Bianca Făsui., sunt implicate două mecanisme: distrugerea celulelor din pancreas care secretă insulina, sau a modului de utilizare a glucozei la nivel periferic, la nivelul mușchilor, determinând hiperglicemie.

„În lipsa unui control adecvat, pacienții dezvoltă complicații importante după o perioadă îndelungată de dezechilibru glicemic, cu afectarea inimii și a vaselor de sânge, a vederii (până la orbire), a rinichilor (pană la necesitatea de dializă), a sistemului nervos, cu afectarea sensibilității mâinilor și a picioarelor, cu risc de amputație. Este necesar să depistăm cât mai precoce primele semne ca să putem să ne adresăm medicului diabetolog și să beneficiem de un tratament adecvat pentru a preveni dezvoltarea complicațiilor asociate diabetului zaharat”, a precizat medicul despre importanța depistării precoce a acestei afecțiuni.

Potrivit medicului specialist, cele trei semne clasice ale diabetului zaharat sunt poliuria, polidipsia și scăderea ponderală.

„Simți nevoia de a urina des, mai ales pe timp de noapte și în cantitate abundentă. Eliminarea unei cantități crescute de urină, peste 2 litri în 24 de ore, cauzată de prezența glucozei în urină, definește poliuria. La persoanele care nu asociază diabet, rinichii filtrează sângele pentru a produce urină și reabsorb tot zahărul, readucându-l în sânge. În diabet, când glicemia depășește 180 mg/dl, zahărul nu mai poate fi reabsorbit în totalitate și o parte din acest exces ajunge în urină și atrage după el mai multă apă”, explică medicul.

Nu în ultimul rând, alte simptome specifice care ne-ar putea trimite la medic sunt senzația de sete și gură uscată și pierderea în greutate în mod inexplicabil.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Duminică, 23 Iulie 2023
Stire din Sănătate : Simptomele psoriazisului facial
Pagina a fost generata in 0.4431 secunde