Problemele smalţului dinţilor nu trebuie ignorate. Nu vă neglijaţi dantura!

166
Problemele smalţului dinţilor nu trebuie ignorate. Nu vă neglijaţi dantura! - fondsmalt3-1652878681.jpg

Articole de la același autor

Pentru cei care nu știu, hipoplazia de smalț constituie un defect de structură a smalțului dobândit în timpul formării și dezvoltării dintelui. Această anomalie se evidențiază clinic prin lipsă de substanță dentară cauzată de depunerea în cantitate mai redusă a matricii organice a smalțului.

Deseori, hipoplazia este însoțită de hipomineralizare, adică smalțul prezintă un deficit de substanțe minerale. Această hipomineralizare scade rezistența smalțului în fața atacului cariilor, ceea ce face ca riscul de a se forma carii pe acești dinți să fie foarte mare. Partea proastă este că atât hipoplazia, cât și hipomineralizarea pot fi prezente pe un dinte, atunci când factorii declanșatori acționează local, sau pe mai mulți, din cauza unor factori generali.
 

„Hipoplazia smalțului reprezintă o alterare a dezvoltării țesutului care acoperă și protejează dinții. În primul rând, pacienţilor le slăbeşte acest țesut important al dinților, iar această modificare a învelișului dinților poate provoca multe inconveniente. De ce? Pentru că smalțul dinților este cel mai superficial și exterior țesut al acestora și este alcătuit în mare parte din minerale. Totodată, el este alcătuit dintr-un set de cristale de calciu numite hidroxiapatite, fiind cel mai dur și mai rezistent material din întregul corp. Funcția sa principală este de a acoperi și proteja dantura, dar dacă structura este insuficientă sau slăbită, este posibil să aveți de-a face cu hipoplazia smalțului. Cel mai des, problema este întâlnită atunci când dintele se formează. Rezultatul este un dinte cu un deficit de smalț sau o calitate scăzută a țesutului. Alteori, însă, manifestările acestei boli nu sunt vizibile, ci aproape imperceptibile. Ele pot apărea ca pete albe, zgârieturi, găuri, scobituri, caneluri sau deteriorări ale formei și texturii dinților. De asemenea, suprafața este aspră, iar defectele menționate sunt maro sau galben. În cele mai severe cazuri, există o absență totală a smalțului și dinții sunt mici și deformați”, a precizat dr. Laura Necula.
 

Cum spuneam, smalțul este responsabil de acoperirea și protejarea dinților. Dacă acest țesut este insuficient sau deteriorat, straturile interioare și mai puțin dure ale dintelui pot fi expuse. Din acest motiv, hipoplazia smalțului este cunoscută și ca „dinte moale”. Din păcate, acest lucru generează următoarele complicații: durere, sensibilitate la frig, căldură și dulciuri, carii şi nu numai. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 27 Ianuarie 2014
Stire din Cetățenești : Dantură sensibilă. Ce-i de făcut
Pagina a fost generata in 0.5558 secunde