A fost achiziționată prima ambarcațiune de colectare a deșeurilor plutitoare din apele române

247
A fost achiziționată prima ambarcațiune de colectare a deșeurilor plutitoare din apele române - fond-plastic-marea-neagra-1699202902.jpg

Articole de la același autor

Procentul deșeurilor din plastic care ajung mereu în Marea Neagră este îngrijorător. Proiectele de cercetare realizate de specialiști trag un semnal de alarmă prin rezultatele lor și relevă o proporție uriașă de obiecte de unică folosință prezente în apele mării. Într-o analiză care a durat trei ani, specialiștii au încercat să determine tipurile de deșeuri care ajung în Marea Neagră din râul Buzău și din Acumularea Siriu. Concret, 90% din poluanți sunt din plastic, respectiv peturi, pungi și obiecte de unică folosință, precum tacâmuri.

Concluziile au fost trase după ce echipele de specialiști au analizat râul Buzău și lacul de acumulare de la Siriu, în perioada 2020-2023. Studiul face parte dintr-un proiect desfășurat în mai multe țări care ca obiectiv principal reducerea poluării din Marea Neagră. În cadrul analizei, biologi ai direcției Apele Române Buzău – Ialomița au prelevat probe din apă și din sedimentele din lacul de acumulare. În 20 de probe de apă și sediment, aceștia au găsit aproape 4.000 de particule de plastic.

„Este vorba despre contextul sistemului garanție – returnare și al miliardelor de peturi care ajung în fiecare an, în cel mai bun caz la groapa de gunoi, dar, de cele mai multe ori, în păduri, în albiile cursurilor de apă. Vreau să trag un semnal de alarmă în legătură cu prezența plasticului în cursurile de apă din România. Vreau să trag un semnal de alarmă despre faptul că mai mult de 90% din cantitățile de deșeuri care ajung în fiecare an în Marea Neagră sunt din plastic. Este nevoie să discutăm din ce în ce mai mult despre plasticurile de unică folosință, despre deșeurile care ajung în Marea Neagră, fie că ajung prin intermediul cursurilor de apă, fie că ajung din cauza mizeriei pe care o mai lăsăm din când în când pe plajă”, declara ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, la Constanța, în luna august.

Biolog în cadrul ABA Buzău, Oana Ristea susține, de asemenea, că, în contextul acțiunii, a fost achiziționată prima ambarcațiune de colectare a deșeurilor plutitoare din cadrul Apelor Române.

„Zona pilot în care Administrația Bazinală a dezvoltat acest proiect a fost cursul râului Buzău, de la granița cu județul Covasna până în dreptul localității Pătârlagele, și a inclus și Acumularea Siriu. Ne-am îndreptat atenția către un poluant recent, dar pare a fi de lungă durată, un poluant cu impact major asupra mediului și sănătății umane, vorbesc despre plastic. Pentru a vedea originea microplasticului, în cadrul proiectului am avut o investigare a macroplasticului.

Studiul microplasticului pe care l-am făcut este primul studiu realizat din țară pe ape interioare și pe un lac de acumulare. Microplasticul reprezintă un fragment mai mic de 5 mm. Pentru că obiectivul principal al proiectului a fost să investigăm poluanții care ajung în Marea Neagră, dar și reducerea lor, am achiziționat prima ambarcațiune de colectare a deșeurilor plutitoare din cadrul Apelor Române”, a precizat biologul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5057 secunde