Fetiță decedată după ce a înghițit biluțe magnetice. Citiți eticheta atunci când cumpărați jucării copiilor!

1738

Articole de la același autor

Cazul fetiței de doi ani care a murit după ce a ingerat biluţe magnetice a devenit foarte cunoscut în ultima perioadă, iar reprezentanții Protecției Consumatorilor au început să se autosesizeze și să explice lucrurile la care trebuie să fim atenți când achiziționăm astfel de produse. Deși cazurile de acest fel sunt tot mai des întâlnite, la nivelul județului Constanța nu au fost sesizate incidente în ultimii ani la autoritatea Protecției Consumatorilor. Reprezentanții Comisariatului Județean ne spun care sunt standardele stabilite la nivel internațional.

Cazul recent al fetiței care a murit după ce a ingerat biluțe magnetice a avut loc în Germania. Familia, originară din România, este stabilită în Germania, iar primele simptome şi diagnosticul de enterocolită au dus la sesizarea prezenței acelor obiecte în organism, care au fost fatale. În urma investigațiilor, medicii au stabilit că au fost înghițiți 5 magneţi de o mărime foarte mică. Magneţii au fost cumpăraţi de pe internet de către altă persoană care a fost în vizită la familia respectivă. Potrivit comisarului șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, Ecaterina Scînteie, toate produsele care sunt puse spre comercializare, indiferent de unde provin, au etichete ce avertizează cumpărătorul pentru a preveni o tragedie.



„La noi în Constanța n-am avut reclamații, chiar m-am și mirat. N-au fost în niciun an probleme cu copii cum că au înghițit componente ale jucăriilor și au avut probleme de sănătate. Există acel sistem internațional de notificare a produselor periculoase, obiecte care au fost testate și s-a ajuns la concluzia că sunt periculoase pentru copii. Dacă jucăria respectivă nu este identificată pe site cu avertisment, înseamnă că nu a fost identificată ca o jucărie periculoasă. Conform legislației, orice producător, importator, distribuitor de jucării trebuie să pună niște avertizări pe eticheta produsului. Dacă are părți mici, se pune avertizarea «atenție, conține părți mici, pericol de sufocare». Dacă este - eu știu - o jucărie acvatică, se scrie «a nu se utiliza decât în prezența persoanelor adulte». Sunt diferite avertizări. Deci, pentru orice jucărie, înainte de a o pune pe piață, producătorul trebuie să o analizeze în baza unui standard european. Chiar dacă o produce în China, trebuie să se asigure că este în parametri și în standardul european. Și dacă produsul corespunde la standardul european, cu toate criteriile care sunt prevăzute pentru tipul respectiv de jucărie, el e pus pe piață cu avertizările respective. Adică nu reprezintă un pericol dacă este utilizat în mod corect”, ne-a declarat Ecaterina Scînteie.



Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor recomandă cumpărătorilor, mai ales când vine vorba de părinți, să verifice și să citească, întotdeauna, eticheta jucăriilor cu mare atenție. Aceștia transmit că instituția a notificat, în repetate rânduri, diverse produse care vin din China de exemplu, extrem de periculoase, pentru a fi interzise. „Ne adresăm în primul rând părinţilor care cumpără aceste jucării. Noi suntem în piaţă, verificăm ori de câte ori avem ocazia dacă magazinele care comercializează astfel de produse au trecute toate aceste informaţii pe eticheta produsului vizavi de informarea corectă, completă şi precisă a consumatorului”, au transmis aceștia.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2503 secunde