Nu trebuie să ne culcăm pe o ureche! Constanţa, locul doi pe ţară, la îmbolnăvirile cu Covid

1802
Nu trebuie să ne culcăm pe o ureche! Constanţa, locul doi pe ţară, la îmbolnăvirile cu Covid - covid5-1658344559.jpg

Articole de la același autor

Numărul cazurilor de Covid a cunoscut o creştere constantă în luna lui Cuptor. Numai în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 6.779 cazuri noi de persoane infectate cu Sars - CoV - 2, din care 453 la Constanţa, unde incidenţa a ajuns, deja, la 2,76 la mia de locuitori, pe judeţ şi 4,25 pe municipiu. La acest moment, judeţul nostru se află pe locul doi pe ţară, în ceea ce priveşte îmbolnăvirile cu acest virus. În acest sens, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat la ce ar trebui să se aștepte populaţia în perioada următoare, în contextul creșterii semnificative a cazurilor cu noul coronavirus. 


El a precizat că nu putem vorbi, încă, de valul șase, dar ar trebui să fim pregătiți să putem răspunde provocărilor acestui val șase, generat de tulpini mult mai transmisibile decât cele anterioare. Din fericire, acestea nu sunt mai patogene, în sensul că formele de boală pe care le produc sunt, în general, ușoare. În eventualitatea unei explozii de cazuri de Covid, este nevoie ca sistemul de sănătate să fie pregătit, din toate punctele de vedere, mai ales în zona sa ambulatorie, să preia pacienții cu forme ușoare sau medii care au nevoie de tratament sau de evaluare. 


Din acelaşi motiv, în cursul zilei de ieri, 20 iulie, la sediul Prefecturii Constanța, a avut loc ședința Grupului de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de îmbolnăviri în masă, în vederea analizării situației la nivel local. Discuţiile principale s-au axat pe capacitatea de primire a pacienților în spitalele suportCovid. În urma datelor analizate, începând de vineri, 22 iulie, sistemul sanitar județean va intra în etapa a doua a Planului Județean de Reziliență Sanitară, gestionat de către Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanța. Spitalele suport vor putea primi pacienți 


Ca urmare, va fi suplimentat numărul de paturi Covid, iar spitalele suport vor putea primi pacienți, după cum urmează: Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța - 24 de paturi pentru adulți, zece pentru copii, 12 paturi ATI adulți, trei paturi ATI copii; - Spitalul Municipal Medgidia - zece paturi pentru adulți, 12 pentru copii, zece paturi ATI adulți; - Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie - 30 de paturi pentru adulți; - Spitalul Municipal Mangalia - 20 de paturi pentru adulți; - Spitalul Militar de Urgență - şase paturi pentru adulți; - Spitalul Orășenesc Hârșova - 18 paturi pentru adulți, două paturi pentru copii. Practic, la nivelul județului Constanța, în etapa a doua, vor fi disponibile 157 de paturi, dintre care 25 pentru terapie intensivă, comparativ cu prima etapă, în care au fost 91 de paturi alocate, dintre care 12 pentru terapie intensivă. La acest moment, sunt ocupate 45 de paturi din spitalele suport-Covid, dintre care unul pe secțiile ATI. Reamintim că din Grupul de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de îmbolnăviri în masă fac parte, printre alții, DSPJ Constanța, Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanța, principalele unități sanitare din județ, structurile MAI județene, Comandamentul Flotei și Consiliul Judeţean Constanța. Precizăm că la acest moment, unităţile sanitare de pe raza judeţului Constanţa au bolnavi internaţi cu această afecţiune. 


De exemplu, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanța sunt internaţi, în prezent, pacienţi, atât adulţi, cât şi copii de vârstă mică, care, majoritatea ajung în UPU cu febră. Din fericire, au precizat reprezentanţii unităţii sanitare, cadrele medicale se confruntă cu multe forme uşoare. „Spitalul este pregătit din toate punctele de vedere pentru un noul val de îmbolnăviri. Între timp, ca şi până acum se menţine triajul epidemiologic, se efectuează teste. Populaţia trebuie să înţeleagă că virusul nu a dispărut nici un moment”, au explicat angajaţii spitalului. 


La Spitalul Municipal Mangalia, în ultima săptămână a lunii iulie s-au efectuat 367 teste, din care 90 pozitive. Aici, pacienţii au avut, cel puţin până acum, o evoluţie uşoară, comparativ cu valurile anterioare, a declarat dr. Sergiu Taşinschi. La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanța, în ultimele două zile s-au prezentat peste 30 de constănţeni pentru evaluare. În altă ordine de idei, persoanele care doresc să se imunizeze contra Covid-19, trebuie să ştie că vaccinul se poate face, deocamdată, doar în cabinetele medicilor de familie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7447 secunde