Pași spre construirea a două noi spitale în Constanța: au fost semnate contractele de finanțare

463

Articole de la același autor

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, și primarul Constanței, Vergil Chițac, s-au aflat joi, 20 aprilie, la București, alături de reprezentanți ai altor spitale și autorități locale, pentru a semna contractele de finanțare pentru viitoarele spitale ce vor fi construite la malul mării: Spitalul de Pediatrie „Mama și copilul” și Policlinica municipală Constanța, specializările cardiologie și oncologie.

Un eveniment de o însemnătate deosebită s-a desfășurat joi, 20 aprilie, în Amfiteatrul Ambulatoriului Clinic Integrat al Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”. În prezența miniștrilor Sănătății și Apărării Naționale – Alexandru Rafila și Angel Tîlvăr, reprezentanți ai spitalelor și autorităților locale au semnat contractele de finanțare pentru infrastructura spitalicească nouă, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).



Constanța a fost reprezentată de primarul Vergil Chițac, cât și de președintele CJC, Mihai Lupu, ambii reprezentând instituțiile în fruntea cărora se află și care au câștigat câte un proiect pentru ridicarea unui nou spital.

Primarul Chițac vrea să înceapă construirea policlinicii în 2024

Policlinica municipală de cardiologie și oncologie este un proiect în valoare de aproximativ 103 milioane de euro, din care aproximativ 98 de milioane de euro reprezintă finanțare nerambursabilă. „Decizia de a construi un spital cu profil cardiologic și oncologic a izvorât dintr-o necesitate, nu dintr-o strategie. Eu sunt un optimist rezervat, știu că greul abia acum începe. Nivelul nostru de ambiție este însă ridicat și ne dorim ca până la sfârșitul acestui an să finalizăm etapa licitației pentru construcție, iar anul viitor să începem construcția”, a afirmat Vergil Chițac, cu ocazia semnării contractului de finanțare.



Noua policlinică va fi construită pe bulevardul Aurel Vlaicu, pe un teren de 19.660 mp, zona intersecției dintre Aurel Vlaicu și Tomis. Va avea câte două funcționalități pentru specializările oncologie și cardiologie: ambulatoriu cu paturi de zi şi spitalizare continuă, inclusiv ATI. Numărul total al paturilor se va ridica la 104. Spitalul va funcționa într-o clădire cu demisol, parter și trei etaje, după următorul plan: demisol - farmacie, laborator de analize; parter - camera de Gardă, mamografie, RMN, CT, X-RAY (4 paturi); etaj 1 - spitalizare de zi (36 de paturi), cabinete consultații, recoltare probe; etaj 2 - bloc operator (două săli de operație), secție ATI (două saloane cu 10 paturi); etaj 3 spitalizare continuă (27 de saloane a câte 2 paturi, cu grup sanitar propriu).



Spital de Pediatrie de 365 de paturi, construit de CJC


De asemenea, a fost semnat și contractul de finanțare pentru construirea Spitalului de Pediatrie „Mama și copilul”, în valoare de 150 de milioane de euro. „Este un moment important, căci este primul spital de stat construit în ultimii 58 de ani în județul Constanța. Mulțumesc tuturor pentru că au înțeles că actul medical în județul Constanța trebuia abordat din temelii. Este o oportunitate care ne va permite să eliminăm sintagma că «cel mai bun medic este trenul spre București!»”, a afirmat președintele Mihai Lupu.



Noua construcție va fi în incinta Spitalului Județean, va avea o suprafață construită la sol de aproximativ 3.500 mp, două etaje de subsol, un demisol, parter, opt etaje medicale și etajul 9 – tehnic, retras. Noul corp va fi destinat secțiilor de obstetrică-ginecologie, neonatologie, pediatrie și chirurgie ortopedică pediatrică și va beneficia de 365 de paturi, respectiv 247 de paturi pentru spitalizare continuă, 79 de paturi - spitalizare de zi și 39 de paturi pentru terapie intensivă. De asemenea, va mai cuprinde două blocuri operatorii, unul pentru obstetrică-ginecologie cu cinci săli de operații și unul pentru chirurgie pediatrică, cu patru săli de operații. Unitatea va avea și unitate de primiri urgențe pentru pediatrie și ginecologie. „În elaborarea acestui proiect am pornit, în primul rând, de la necesitatea realizării unui obiectiv destinat, în mod special, îngrijirii şi tratării medicale a copiilor. Infrastructura de sănătate a judeţului Constanţa este reprezentată de SCJU, un spital gândit acum zeci de ani ca un monobloc ce nu poate fi adaptat necesităţilor actuale şi recomandărilor europene”, declara Mihai Lupu, preşedintele CJC. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5611 secunde