Programul de sprijin pentru mamele defavorizate, suspendat. Când va putea fi reluat, ce spun reprezentanții DGAS

2490
Programul de sprijin pentru mamele defavorizate, suspendat. Când va putea fi reluat, ce spun reprezentanții DGAS - fond-program-1706726887.jpg

Articole de la același autor

Măsura prin care mamele defavorizate primesc un sprijin financiar în valoare de 2.000 de lei din partea statului continuă și anul acesta la nivel național. Ajutorul social este oferit sub formă de tranșă unică pentru fiecare nou-născut. La nivelul județului Constanța, programul a fost suspendat anul trecut și nu s-a stabilit, deocamdată, când va putea fi reluat pentru 2024.

Inițiativa, care a fost inițial implementată și se află în vigoare, a fost extinsă în următorii trei ani, până în 2027, conform unui proiect de ordonanță elaborat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Directorul executiv al Direcției de Prestări Servicii din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială (DGAS) Constanța, Anca Ghițulescu, ne-a spus că procedura este mai complicată în ceea ce privește continuarea programului pentru anul în curs. Programul este finanțat din fonduri europene și nu se știe când va fi continuat. „Anul trecut au fost două programe: unul guvernamental, stabilit prin OUG 113/2002, și cel acordat prin hotărâre de Consiliu Local. Este vorba de programul «Bebe trusou». Acesta a fost suspendat de drept pentru că hotărârea de Consiliu Local a fost contestată de Instituția Prefectului. În funcție de soluție, vom proceda în consecință. Iar celălalt program a încetat anul trecut și se dorește prelungirea acestuia. Din câte știu, încă nu s-a stabilit cu exactitate când va continua, fiind vorba de fonduri europene”, ne-a transmis aceasta.

Potrivit reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială Constanța, acest trusou pentru nou-născuți poate fi acordat mamelor care au născut începând cu anul 2024, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat. De asemenea, sunt încadrate și mamele care au născut începând cu anul 2024, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului și care fac parte din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei. Mai pot beneficia de ajutor: mamele cu dizabilități care au născut începând cu anul 2024, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului; mamele care au născut începând cu anul 2024, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială întocmită de autoritățile publice cu atribuții în domeniul asistenței sociale sau pe baza unui referat de anchetă socială întocmit de autoritățile publice cu atribuții în domeniul asistenței sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terț; mamele care au născut începând cu anul 2024, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, care nu dețin acte de identitate și care, din acest motiv, nu pot beneficia de drepturile civile; mamele minore care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului; mamele care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la nașterea copilului, cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.



Ce cuprinde ajutorul financiar acordat mamelor


Ajutorul financiar cuprinde, însă nu se limitează la: scutece, produse pentru toaleta nou-născutului, haine potrivite pentru nou-născuți și articole sanitare și medicale necesare cuplului mamă-nou-născut.

Programul „Bebe trusou – sprijin financiar pentru nou-născuți” presupune un sprijin pentru familiile cu nou-născuți cu un cuantum de 2.000 lei. Banii se acordă prin intermediul unui card securizat și nominal, într-o singură tranșă, părintelui care are domiciliul stabil/reședința în municipiul Constanța cu cel puțin un an anterior nașterii copilului respectiv.

Conform datelor transmise de către reprezentanții DGAS, în perioada august 2022 (de când a început programul național) – mai 2023 (când s-a finalizat), au fost depuse 67 de solicitări. În anul 2022, solicitările au fost clasate astfel: mame beneficiare de VMG (venit minim garantat) - 2; mame cu dizabilități - 6; mame minore - 15; mame din Ucraina - 5; în anul 2023 -mame beneficiare de VMG - 2; mame cu dizabilități - 3; mame minore - 23; mame din Ucraina - 11. Iar pentru Programul „Bebe-trusou”, aprobat prin HCL 37/2023, în anul 2023, începând cu luna februarie, s-au depus 1.484 de solicitări. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4126 secunde