Soarta oamenilor străzii pe timpul iernii. "Colegii mei din spital îi învaţă să se spele"

2658

Articole de la același autor

Dacă atunci când vremea este frumoasă pot sta afară, sub cerul liber, nopţile de iarnă sunt grele pentru oamenii străzii, care nu au prea multe alternative, cu excepţia adăpostului social „Sfânta Filofteia”, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială (DGAS) Constanţa, locul unde primesc un pat cald şi haine curate. Zilele trecute, în acest centru erau cazaţi 24 de bărbaţi şi şapte femei, majoritatea fără un venit din care să trăiască, banii pe care-i au, uneori, provenind numai de la trecători, când cerşesc.





În fiecare an, pe timpul iernii, persoanele fără adăpost trec prin aceeaşi situaţie: nu au unde să stea în serile reci, cu viscol sau cu temperaturi în care nici un câine nu îl dai afară din casă. Pentru că nu au unde să se ducă, ei ajung, deseori, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru că orele petrecute constant afară, când mercurul din termometru scade vertiginos, le afectează, aşa cum este şi normal, starea de sănătate. Potrivit reprezentanţilor unităţii sanitare, situaţia se repetă în fiecare an. Aceşti oameni vin singuri la spital sau sunt aduşi în Urgenţă de către echipajele Ambulanţei, sunt trataţi şi îndrumaţi spre Centrul pentru Persoanele fără Adăpost „Sfânta Filofteia”.

Poate că unii dintre ei nu prezintă degerături din cauza gerului, dar ajung să fie trataţi de către medici pentru ulceraţii la picioare sau diferite traumatisme. De exemplu, a precizat purtătorul de cuvânt al SCJU, Crina Kibedi, luna aceasta au fost consultaţi în Unitatea de Primire a Urgenţelor un număr de 29 de oameni, din care 18 au fost direcţionaţi spre centru, cinci au fost internaţi, iar şase au părăsit fără aviz spitalul. Odată ajunşi la centrul „Sfânta Filofteia”, un spațiu cu o capacitate de 50 de locuri, situat la etajul I al Complexului comercial „Doi Cocoși”, de pe bulevardul I. C. Brătianu, se pot odihni, se pot spăla şi chiar servi o masă caldă.



Potrivit directorului DGAS Constanţa, Monica Poptile, serviciul social furnizează gratuit persoanelor fără adăpost servicii de îngrijire personală, supraveghere, găzduire temporară pe timp de noapte, în vederea depăşirii situaţiilor de dificultate, prevenirii şi combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale şi creşterii calităţii vieţii. Adăpostul la care facem referire funcționează în această locaţie din anul 2020, când a fost reamenajat, compartimentat, utilat și mobilat, în conformitate cu standardele pentru serviciile sociale organizate ca adăposturi de noapte. Pentru a avea dreptul la cazare în centru, este obligatoriu ca solicitantul să nu fie consumator de alcool sau substanțe stupefiante şi să nu aibă asupra sa prea multe bunuri și obiecte personale. Menţionăm că, la ora actuală, identificarea persoanelor fără adăpost se efectuează de către Direcția Generală Poliția Locală Constanța, I.P.J. Constanța, Serviciul de Ambulanță Județean Constanța, care vor transfera beneficiarii la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, în scopul evaluării inițiale a stării de sănătate. Ca urmare, beneficiarii vor fi primiți în adăpost doar cu recomandare eliberată de medicii din spital, din care să reiasă faptul că sunt apți de a sta în colectivitate, ei urmând a fi găzduiți în adăpostul deja amintit.



„Au fost situaţii în care, chiar dacă au ajuns la spital, nu au vrut să vină la noi şi au plecat unde au vrut. Regula minimă acolo este ca măcar să deprindă chestiunile elementare de igienă. Efectiv, colegii mei de acolo îi învaţă să se spele. Unii s-au corectat, iar între timp, dacă au avut şi vârsta de pensionare, au mers la Căminul pentru Persoane Vârstnice, deci au fost integraţi în societate. O parte din ei sunt, însă, obişnuiţi cu strada, cu băutura, iar în centru nu sunt primiţi în astfel de condiţii”, a declarat Monica Poptile, pentru „Cuget Liber”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4712 secunde