Ajutorul social, înlocuit cu venitul minim de incluziune, din 2024. Grăbiți-vă, se depun cereri!

1454
Ajutorul social, înlocuit cu venitul minim de incluziune, din 2024. Grăbiți-vă, se depun cereri! - fond-incluziune-1699296024.jpg

Articole de la același autor

Începând cu 1 ianuarie 2024, constănțenii nu vor mai primi ajutor social și alocație pentru susținerea familiei. Cele două beneficii vor fi înlocuite cu venitul minim de incluziune. Cetățenii care sunt interesați pot depune cereri, însoțite de documente justificative. Potrivit Direcției Generale de Asistență Socială (DGAS) Constanța, lunile noiembrie și decembrie constituie o perioadă de tranziție către noul program. Constănțenii trebuie să știe că beneficiile vor fi aceleași, iar modificările legislației nu îi vor afecta în niciun fel.

Potrivit noii legi, venitul minim de incluziune reprezintă „sprijinul financiar acordat de stat în scopul asigurării nivelului de trai minimal, precum și pentru prevenirea riscului sărăciei în rândul copiilor și stimularea participării acestora în sistemul de educație”. Acest venit minim de incluziune este format din una sau mai multe categorii de ajutoare financiare. Concret, ajutorul de incluziune se va acorda familiilor cu venituri situate sub nivelul de 275 lei pe lună sau 400 lei pe lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, pentru asigurarea necesităților zilnice de viață. De asemenea, de ajutor financiar vor beneficia și persoanele care au copii. Mai exact, banii vor fi acordați familiilor cu venituri situate sub nivelul de 700 lei pe lună care au în întreținere unul sau mai mulți copii în vârstă de până la 18 ani. De menționat că ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei vor înceta de drept pe 31 decembrie 2023.

„Pentru a beneficia de venitul minim de incluziune, începând cu 01.01.2024, solicitanții care au domiciliul ori reședința sau, după caz, trăiesc în municipiul Constanța depun cu 60 de zile înainte de 01.01.2024, respectiv în cursul lunilor noiembrie și decembrie 2023, la Direcția Generală de Asistență Socială Constanța, cererea de acordare a venitului minim de incluziune, însoțită de documentele doveditoare și angajamentul de plată, inclusiv în cazul cetățenilor străini sau apatrizi, precum și al persoanelor fără adăpost”, informează Direcția Generală de Asistență Socială Constanța. Formularele și toate informațiile referitoare la documentele necesare pot fi consultate pe site-ul instituției, dar și la avizierul acesteia.

„Condițiile sunt mult mai multe, materialul este amplu”

Reprezentanții DGAS Constanța au realizat un material cât mai complex, menționând toate prevederile în vigoare, pentru ca persoanele interesate să înțeleagă foarte bine condițiile. Potrivit directorului instituției, Monica Poptile, toate documentele vor fi primite strict în sistem digitalizat.

„Cele două ajutoare nu încetează, ci doar s-a modificat legislația, cu începere de la 1 ianuarie. Sunt alte condiții, din punctul meu de vedere, nu atât de restrictive cât erau până acum, dar e un întreg material. Noi am și postat pe pagina Primăriei și pe pagina noastră. Am făcut un material în așa fel încât beneficiarii sau potențialii beneficiari să fie informați cu privire la aceste modificări și să aibă o continuitate în acordarea beneficiului. Condițiile sunt mult mai multe, materialul este amplu. S-a modificat legislația. Nu va mai fi nici VMG, nici ASP, ci va fi acest venit minim de incluziune care le cuprinde. Acum, lunile acestea, noiembrie, decembrie, vor constitui o perioadă în care, ușor, ușor, facem trecerea către noul program. Va fi totul digitalizat, din punctul nostru de vedere. Adică, cetățenii pot depune în continuare fie în format electronic, fie în format fizic. Numai că noi, mai departe, vom procesa numai electronic, digitalizat, aceste documente. Vor fi aceleași beneficii. Dacă era, să zic, un prag valoric mai scăzut, acum va fi puțin mai relaxat, ca să zic așa, din punct de vedere al veniturilor. Crește pragul valoric și nu se mai impun atâtea restricții, cum era în cazul vechii legislații”, a explicat Monica Poptile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5856 secunde