Comisia Europeană: 50 de milioane de euro pentru repararea infrastructurii portuare ucrainene

200
Comisia Europeană: 50 de milioane de euro pentru repararea infrastructurii portuare ucrainene - 1-1700989120.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană va furniza 50 de milioane de euro Ucrainei pentru a-şi repara şi moderniza infrastructura portuară, în încercarea de a contribui la sporirea exporturilor de produse agricole ucrainene, informează agenţia DPA.

„Capacităţile portuare îmbunătăţite vor accelera exporturile de alimente şi alte bunuri pe care Ucraina le furnizează pe pieţele mondiale”, a menţionat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o scrisoare adresată preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. „În timp, investiţia noastră ar trebui să le permită porturilor Ucrainei să revină la nivelul cantităţilor ce erau exportate înainte de război”, a adăugat şefa executivului UE în scrisoare.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume.

De la începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, care a inclus o blocadă navală a porturilor ucrainene de la Marea Neagră, Kievul face eforturi pentru a-şi putea exporta produsele, mai ales cerealele.

Infrastructura portuară, care este esenţială pentru exporturile ucrainene, a fost atacată repetat de forţele ruse în ultimele luni.

XXX

Preşedintele Zelenski a emis un decret de demitere a mai multor ofiţeri de rang înalt din Garda Naţională a Ucrainei.

Ofiţerul cu cel mai înalt rang destituit este prim-adjunctul şefului Gărzii Naţionale, general-locotenentul Volodimir Kondratiuk, potrivit decretului prezidenţial. Ceilalţi trei adjuncţi demişi sunt general-locotenentul Oleksandr Nabok şi doi generali-maiori, Oleh Sahon şi Mikola Mikolenko. Cu excepţia lui Sahon, toţi generalii erau în funcţie înainte de război. Nu se cunosc deocamdată motivele acestei remanieri la conducerea Gărzii Naţionale ucrainene.

Cu câteva luni în urmă, Zelenski l-a înlocuit pe şeful structurii respective, numindu-l în fruntea sa pe Oleksandr Pivnenko, un ofiţer cu experienţă de luptă.

Garda Naţională este o organizaţie paramilitară care se subordonează Ministerului ucrainean de Interne şi este responsabilă de securitatea frontierelor şi de protecţia securităţii interne. Cu toate acestea, de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, membrii Gărzii Naţionale au luptat în prima linie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5305 secunde