Emmanuel Macron denunță bombardamentele Rusiei din zonele dens populate ale Ucrainei

73
Emmanuel Macron denunță bombardamentele Rusiei din zonele dens populate ale Ucrainei - macron-1648045127.jpg
Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat marţi utilizarea de către Rusia a unor arme explozive în zone dens populate, estimând că totul, în agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, este inacceptabil, relatează AFP.

„Dreptul internaţional este batjocorit, infrastructurile civile sunt bombardate, arme explozive sunt utilizate în zone dens populate şi lucrătorii umanitari sunt luaţi drept ţinte”, a declarat preşedintele francez într-un video difuzat în cadrul primului Forum umanitar european, care a început luni la Bruxelles.

„Dreptul internaţional este această linie care separă barbaria de umanitatea noastră comună”, a adăugat el, conform Agerpres.

„Dreptul de război nu este opţional. Protecţia civililor şi infrastructurilor civile nu este negociabilă. Cei care trădează aceste reguli vor trebui să dea socoteală în faţa justiţiei internaţionale”, a mai spus Macron.

El a reamintit sesizarea Curţii Penale Internaţionale pe 2 martie de către 39 de state, între care toate statele UE, „un demers inedit în istoria diplomatică, pe măsura gravităţii situaţiei".

În Ucraina este urgent să fie garantată furnizarea fără obstacole a ajutorului european destinat populaţiei, a adăugat şeful de stat francez.

El a anunţat, de altfel, că pentru a lupta împotriva crizei alimentare mondiale pe care războiul riscă să o declanşeze va propune la summitul UE de joi şi vineri o iniţiativă de solidaritate internaţională pentru securitatea alimentară a ţărilor cele mai dependente de Ucraina şi Rusia.Pagina a fost generata in 0.2688 secunde