Japonia a început să deverseze în ocean apele provenite de la centrala nucleară din Fukushima

120
Japonia a început să deverseze în ocean apele provenite de la centrala nucleară din Fukushima - fond-japonia-1692884244.jpg

Articole de la același autor

Japonia a început, ieri, să deverseze în ocean apele provenite de la centrala nucleară din Fukushima, în pofida opoziţiei puternice a Chinei şi a îngrijorărilor exprimate de pescarii niponi, informează AFP.

Autorităţile de la Beijing au denunţat o acţiune egoistă şi iresponsabilă.

Procesul de deversare, care se bazează pe mai multe pompe, vane şi o reţea complexă de conducte, a început la puţin timp după ora locală 13:00 (04:00 GMT), la finalul unei scurte numărători inverse, potrivit unei transmisiuni video în direct realizată de Tepco, operatorul centralei.

Această primă deversare ar trebui să dureze aproximativ 17 zile şi include circa 7.800 de metri cubi de apă provenită de la centrală şi conţinând tritiu, un izotop radioactiv care nu este periculos decât în doze foarte concentrate.

Tepco prevede alte trei deversări până la sfârşitul lunii martie 2024, cu volume echivalente cu cel din prima operaţiune.

În total, Japonia intenţionează să evacueze în Oceanul Pacific peste 1,3 milioane de metri cubi de ape reziduale stocate până în prezent în centrala Fukushima Daiichi, provenite din apă de ploaie, apă subterană şi apa injectată pentru a răci miezul reactoarelor intrate în fuziune după tsunamiul din martie 2011, care a devastat coasta nord-estică a ţării.

Acesta va fi un proces extrem de gradual - el trebuie să dureze până în anii 2050 -, iar cantitatea de apă cu tritiu din apele deversate în ocean nu va depăşi 500 de metri cubi. Apa a fost filtrată în prealabil pentru a o curăţa de majoritatea substanţelor sale radioactive, cu excepţia tritiului.

Japonia intenţionează să deverseze această apă după o importantă diluare a ei în prealabil, pentru ca nivelul său de radioactivitate să nu depăşească 1.500 de becquereli (Bq) pe litru.

Acest nivel este de 40 de ori mai mic decât standardul naţional japonez pentru apa cu tritiu aliniat la standardul internaţional (60.000 Bq/litru) şi, de asemenea, este de şapte ori mai mic decât plafonul stabilit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru apa potabilă (10.000 Bq/litru).

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care monitorizează operaţiunea de deversare, a autorizat-o în luna iulie 2023, considerând că proiectul este conform cu normele internaţionale de siguranţă şi că acesta va avea un impact radiologic neglijabil asupra populaţiei şi a mediului.

Acest impact se face deja resimţit la nivelul exporturilor, după ce China a interzis deja încă din luna iulie importurile de alimente din 10 departamente japoneze, inclusiv pentru cel din Fukushima. Hong Kong şi Macao au adoptat măsuri similare în această săptămână.

„Oceanul este bunul comun al omenirii. Deversarea cu forţa în mare a apei contaminate provenite de la centrala nucleară din Fukushima este o acţiune extrem de egoistă şi iresponsabilă, care nu ţine cont deloc de interesul public internaţional”, a reacţionat Ministerul de Externe chinez într-un comunicat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5176 secunde