Jens Stoltenberg: „Trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”

183
Jens Stoltenberg: „Trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina” - 1-1694936366.jpg

Articole de la același autor

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că nu ar trebui să se aştepte o încheiere rapidă a războiului din Ucraina, într-un interviu publicat duminică, într-un moment în care armata ucraineană este angajată într-o contraofensivă pentru respingerea forţelor ruse, notează agenţia AFP.

„Majoritatea războaielor durează mai mult decât se anticipa când au început”, a subliniat Jens Stoltenberg în acest interviu acordat grupului de presă german Funke. „De aceea, trebuie să ne pregătim pentru un război lung în Ucraina”, a adăugat el.

Războiul a început în februarie 2022, când forţele armate ruse au invadat Ucraina. Armata ucraineană desfăşoară de la jumătatea lui iunie o contraofensivă pentru a respinge forţele ruse în sud şi est, dar această operaţiune a făcut posibilă doar eliberarea unui număr limitat de localităţi.

„Toţi dorim o pace rapidă”, a continuat Jens Stoltenberg. „Dar în acelaşi timp trebuie să recunoaştem acest lucru: dacă preşedintele Volodimir Zelenski şi ucrainenii încetează să lupte, ţara lor nu va mai exista”, a mai declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

„Dacă preşedintele Vladimir Putin şi Rusia depun armele, vom avea pace”, a spus el.

În ceea ce priveşte dorinţa Ucrainei de a adera la NATO, Jens Stoltenberg a asigurat: „Nu există nicio îndoială că, mai devreme sau mai târziu, Ucraina va fi în NATO”.

Kievul s-a apropiat de NATO în timpul summitului Alianţei din iulie, a explicat el.

„Când se va termina acest război, vom avea nevoie de garanţii de securitate pentru Ucraina. Altfel, istoria s-ar putea repeta”, a avertizat Jens Stoltenberg.

La summitul NATO de la Vilnius, liderii Alianţei au convenit că Ucraina ar putea adera la NATO odată ce anumite condiţii vor fi îndeplinite, liderii americani şi germani subliniind că printre aceste condiţii se numără şi reforme pentru a proteja democraţia şi statul de drept.

XXX

Apărarea antiaeriană rusă a doborât o dronă ucraineană în regiunea Moscova şi alte şase care se îndreptau spre Peninsula anexată Crimeea, a anunţat, duminică, Ministerul rus al Apărării. Una dintre drone a fost interceptată la ora locală 01.45 (sâmbătă, 22.45 GMT) în districtul Istrinskii din regiunea Moscova.

„Potrivit informaţiilor preliminare, nu există pagube sau victime la locul unde au căzut resturile”, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5925 secunde