Miniştrii de externe din UE discută situaţia din Orientul Mijlociu şi Ucraina

314
Miniştrii de externe din UE discută situaţia din Orientul Mijlociu şi Ucraina - 1-1698049187.jpg

Articole de la același autor

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc, luni, 23 octombrie, la Bruxelles, pentru a discuta despre criza din Orientul Mijlociu şi continuarea ajutorului pentru Ucraina în războiul cu Rusia, transmite agenţia DPA.

Principala problemă este modul în care UE poate contribui la evitarea escaladării regionale a conflictului dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas.

În privinţa Ucrainei, trebuie stabilită în următoarele luni participarea Uniunii la angajamentele occidentale de securitate. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a sugerat implicarea financiară pe termen lung pentru asistenţa militară şi alocarea de fonduri europene pentru avioane de luptă şi rachete moderne. El intenţionează să mobilizeze în acest scop 5 miliarde de euro anual, din 2024 până la sfârşitul lui 2027.

La reuniune, nu se aşteaptă decizii cu implicaţii majore. Până acum, mai multe state membre ale UE au fost reticente faţă de angajamentele pe termen lung legate de Ucraina.

Între cele 27 de ţări există şi diferenţe de evaluare a reacţiei israeliene la atacul Hamas din 7 octombrie. Liderii spanioli, de exemplu, acuză deschis Israelul de încălcarea legislaţiei internaţionale prin ordinul de evacuare a locuitorilor din oraşul Gaza; ei susţin cererile de încetare a focului. Conducătorii germani şi din alte ţări se opun acestui punct de vedere şi subliniază dreptul Israelului la autoapărare.

Miniştrii europeni au în vedere şi conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan. Ei vor discuta de asemenea, după reuniune, cu oficiali din Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0101 secunde