Socialiştii europeni denunţă munca forţată a uigurilor în beneficiul unor companii din UE

392
Socialiştii europeni denunţă munca forţată a uigurilor în beneficiul unor companii din UE - 1-1701853179.jpg

Articole de la același autor

Munca forţată a uigurilor în China continuă, inclusiv în fabrici chineze care vând o parte din producţia lor textilă unor importante mărci din Europa, denunţă un raport comandat de grupul socialist din Parlamentul European, publicat miercuri, 6 decembrie, transmite agenţia AFP.

„Un volum substanţial de haine purtând marca muncii forţate a uigurilor intră în UE fără nicio restricţie”, potrivit raportului realizat de cercetători de la laboratorul de studii privind munca forţată al Universităţii Hallam din Sheffield, în Marea Britanie, în colaborare cu organizaţii nonguvernamentale de apărare a drepturilor minorităţii musulmane uigure.

Raportul a fost realizat la solicitarea eurodeputatului francez de stânga Raphael Glucksmann (Place publique), în numele grupului socialist din Parlamentul European (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor). Acesta a stabilit că circa 39 de mărci cunoscute de haine prezintă un risc ridicat de a fi fabricate de uiguri constrânşi la muncă forţată.

Cercetătorii au identificat cel puţin patru producători chinezi de textile care au recurs la o astfel de muncă forţată, produsele fiind vândute ulterior unor mărci cunoscute ca Zara, Next sau chiar Prada.

Autorităţile chineze impun de peste zece ani în Xinjiang (nord-vest) măsuri drastice în numele luptei împotriva terorismului, după o serie de atentate sângeroase atribuite de putere unor uiguri. Măsurile, care includ muncă forţată şi lagăre de reeducare, au fost înăsprite începând cu 2017.

Raphael Glucksmann a alertat încă din 2019 în legătură cu represiunea împotriva uigurilor, ceea ce i-a atras sancţiuni din partea autorităţilor chineze, în 2021.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care, joi, 7 decembrie, este aşteptată la Beijing pentru un summit UE-China, a indicat că va aborda problema acestor sancţiuni cu interlocutorii săi chinezi. Dimineaţă, Von der Leyen are prevăzută o întâlnire cu preşedintele chinez Xi Jinping. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4595 secunde