Clasă specială, în limba ucraineană, pentru copiii refugiați din Constanța

557
1
Clasă specială, în limba ucraineană, pentru copiii refugiați din Constanța - centrujudeteanexcelenta-1648751403.jpg
La inițiativa și prin implicarea directă a USR Constanța, s-a reușit găsirea unei soluții pentru ca elevii refugiați din Ucraina, aflați pe teritoriul municipiului Constanța să poată beneficia de educație cu profesori ucraineni, în clase special create pentru acest lucru.

Consilierul municipal Mirela Garip, alături de un grup de voluntari, a reușit să determine conducerea Inspectoratului Școlar Județean să accepte faptul că acest program este posibil, este necesar și că trebuie să se implice în implementarea lui.

„În urmă cu aproximativ trei săptămâni, când i-am prezentat inspectorului școlar general, Sorin Mihai, propunerea noastră de a crea aceste clase pentru copiii ucraineni, domnia sa a considerat că mai bine ar fi ca ei să fie integrați în clasele de copii români. Bineînțeles, am apreciat că această abordare nu reprezintă o soluție. Drept urmare, cu sprijinul unei echipe de voluntari, am insistat și am derulat două campanii de înscrieri, atât pentru elevi, cât și pentru profesori din Ucraina. Până în prezent, după multe discuții, am reușit să adunăm 80 de copii ucraineni și un grup de profesori voluntari, care să le predea la clasă. Am apelat și la sprijinul Primăriei Constanța. Prin implicarea domnului viceprimar Florin Cocargeanu s-a reușit identificarea unei anexe din cadrul Școlii gimnaziale nr. 11, în care acești copii să își poată desfășura activitatea școlară în condiții normale și, cel mai important, în limba lor maternă. Am pus toate aceste date și soluții pe masa inspectorului general și, de această dată, și-a manifestat deschiderea pentru a implementa un proiect pentru care s-a muncit foarte mult. Vreau să precizez că nu aș fi putut să realizez nimic fără implicarea și ajutorul necondiționat al Laurei Tănase, Gildei Lazăr și Carmen Dumitrescu. S-a lucrat în echipă!



Este foarte bine că am ajuns până aici, dar încă mai sunt multe de făcut. Mai este nevoie de cărți, caiete, jucării pentru cei mici, laptopuri și toate instrumentele necesare. De asemenea, profesorii ucraineni nu vor putea face voluntariat la nesfârșit, iar munca lor va trebui plătită“, a transmis Mirela Garip, adăugând că membrii organizației neguvernamentale „Centrul de Resurse Civice“ sunt cei care vor ajuta la amenajarea și dotarea sălii de clasă.



Cei 80 de copii vor fi împărțiți în 4 grupe de vârstă. Grupa I de grădiniță și grupa I din învățământul primar vor avea cursurile dimineața. Grupa a II-a de școală primară și grupa de școală gimnazială vor începe programul de la ora 13.00.  




Comentează știrea

Constantin
1 aprilie 2022
erorile celor ce se substituie neamului

Cate clase în limba romana au fost și sunt în Ucraina !!??!!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 3.1075 secunde