Șantierul Liceului "Traian", încotro? "Stadiul actual, care-i sperie pe unii, pe mine mă bucură"

9770

Articole de la același autor

La momentul documentării noastre, marți, 14 noiembrie, pe șantierul Liceului Teoretic „Traian” din Constanța, am fi putut să pariem că unitatea nu va putea fi redată circuitului nici până la finele acestui an școlar, termenul afișat – 31 decembrie 2023 - fiind unul de-a dreptul hilar. Aripa care este paralelă cu str. Traian, după cum poate observa orice trecător, se află într-un stadiu care nu dă speranțe nici celui mai optimist cetățean. Și totuși, prof. Gabriela Bucovală, directorul liceului, cea care a petrecut toată vara alături de constructori, ne-a contrazis. Managerul prognozează că la începutul modulului patru al acestui an școlar toți elevii se vor întoarce înapoi în băncile pe care le-au părăsit la jumătatea lunii mai 2023.





În prima săptămână a lunii mai, primarul Vergil Chițac anunța că a dat ordinul de începere a lucrărilor de reabilitare termică a Liceului Teoretic „Traian”, valoarea totală a proiectului fiind de aproximativ 13,3 milioane de lei – 9 milioane lei fonduri europene și de la Consiliul Local Constanța alte 4,3 milioane lei.

„Sunt nerăbdător să îl vedem reabilitat și modernizat. Nu în ultimul rând, vreau să-i mulțumesc doamnei directoare Gabriela Bucovală, care a găsit soluții astfel încât să putem începe lucrările în paralel cu desfășurarea cursurilor”, transmitea primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

Spre deosebire de Liceul Teoretic „Ovidius”, al cărui șantier a presupus eficientizare energetică, la „Traian” se intervine cu lucrări mult mai ample.



La ora actuală, se montează panourile fotovoltaice pe acoperiș, în număr de 100. Pe lângă instalația de ventilație, liceul va avea și instalație de climă, adică încălzirea nu se va mai face prin intermediul unor calorifere.

„Celelalte două aripi, din dreapta, ale liceului sunt gata și deja în 13 săli învață 26 de clase, jumătate dimineața, jumătate după-amiaza. Aceasta este partea renovată din banii Consiliului Local, întrucât Uniunea Europeană nu prevede lucrări la interior”, a declarat prof. Gabriela Bucovală.

Întrebată dacă în acest an școlar vor fi finalizate lucrările și la aripa din dreptul străzii Traian, același manager a afirmat că sunt șanse ca din luna februarie 2024 și celelalte 10 clase care sunt încă relocate la Colegiul Tehnologic „C.A. Rosetti” să se întoarcă… acasă.

„Cred că anveloparea clădirii și finisajele exterioare se termină până la 31 decembrie 2023. Și am promisiuni că cele cinci săli de clasă de la etajul doi vor fi predate tot în decembrie. După aceea mai rămân cinci săli la etajul I și cinci săli la parter”, a detaliat prof. Bucovală.



Într-adevăr, la ora documentării noastre, electricienii trăgeau firele, la etajul II.

S-ar părea că lucrurile s-au mișcat într-un ritm mai alert și pentru că directorul s-a metamorfozat de-a lungul vacanței de vară în diriginte de șantier. „Dacă nu stai și nu te implici, lucrurile se desfășoară într-un alt ritm. Le-am spus muncitorilor la fel ca și elevilor mei: «Hai, băieți, că se poate să mai facem și asta, și asta». Dacă am văzut că ceva nu e bine, am intervenit imediat. Stadiul actual, care-i sperie pe unii, pe mine mă bucură. Cel mai probabil, în luna februarie 2024, adică la începutul modulului patru, toți elevii vor reveni în bănci. Sau poate cel mult în luna martie, dar în niciun caz până la sfârșitul anului școlar”, a conchis același manager Gabriela Bucovală.



Reamintim că reabilitarea acestui liceu se derulează în cadrul unui mai amplu proiect care a cuprins 11 unități de învățământ constănțene, unele dintre ele fiind redate integral circuitului școlar.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6584 secunde