Psihologi constănțeni avertizează: postările din copilărie pot afecta ulterior viața privată

2313
4
Psihologi constănțeni avertizează: postările din copilărie pot afecta ulterior viața privată - fond-continuare-tiktok-1710961759.jpg

Articole de la același autor

TikTok este o platformă de social media prin care utilizatorii pot iniția sau vizualiza transmisiuni în direct, iar spectatorii pot oferi „cadouri virtuale” către creatorii de conținut, ce mai târziu pot fi convertite în bani. Astfel, în timp au luat naștere tot felul de controverse legate de persoanele care fac live-uri pe această platformă, fiind acuzate că ar practica un fel de cerșetorie.



Este ușor de observat cum, în România, multe persoane care se expun live pe platforma TikTok fac parte din categorii defavorizate. Acestea conversează cu cei care le privesc, de multe ori fiind vorba despre sute de urmăritori, și nu de puține ori se lasă copleșite de abundența mesajelor, fiind convinse să împartă informații intime sensibile sau să se comporte într-un anumit fel.

Acești oameni primesc validare socială prin cadourile virtuale, care sunt un semn de recunoștință din partea publicului, dar nu înțeleg mereu că atenția primită nu este una pozitivă.

Părerea psihologilor despre live-urile pe TikTok

Psihologii Tamara Nichita și Silviu Axelerad nu sunt de acord cu ideea potrivit căreia creatorii de conținut care intră în direct pe TikTok ar practica o formă de cerșetorie. Ei sunt de părere că persoanele respective se afișează în acest fel pe internet pentru a atrage atenția. „Nu este neapărat cerșetorie, cât este o modalitate de a cere atenție, pentru că probabil prin alte modalități este mai greu să dobândească o atenție paroxistică”, susține Silviu Axelerad.

„Mi se pare că aceste persoane au o stimă de sine foarte scăzută și au nevoie de o validare, iar atunci, această validare o găsesc în diferite postări. Probabil, pentru unii, partea financiară vine la pachet cu atenția”, a informat psihologul Tamara Nichita, specificând și că majoritatea celor care produc astfel de conținut de divertisment provin din medii sociale defavorizate, poate din familii numeroase „unde apare între ei acea «competiție» și își găsesc un element de a ieși cumva în evidență, de a fi mai presus decât ceilalți”.

Referitor la persoanele care consumă materiale de acest fel, psihologul Silviu Axelerad spune că ele fac parte dintr-un anumit public-țintă, care se regăsește în conținutul media urmărit.

Minorii, expuși pe internet

Zilnic, căutând printre live-urile de pe TikTok, pot fi găsiți adolescenți, sau chiar copii, care intră în direct, uneori chiar și de la școală.

Dornici de atenție, de validare socială, sau poate doar din joacă, tot mai mulți tineri se expun publicului larg, lucru ce le-ar putea afecta viețile mai târziu, așa cum susține Silviu Axelerad.

Potrivit acestuia, nu este etic pentru un copil să se expună pe TikTok, deoarece este în formare „și nici nu cred că o să îi fie bine ulterior să se filmeze sau să se pozeze într-o ipostază care nu este favorabilă, deoarece la 30 de ani poate va realiza că a făcut o mare greșeală, dacă a filmat ceva ce nu a fost cu o decență… și poate afecta ulterior meseria sau viața privată”.
Copiii iau exemplu și de la persoanele din jur, în special de la părinți, iar pe internet sunt multe familii care își expun constant copiii, de cele mai multe ori minori. „Părinții vor să îți laude produsul, că asta este practic, pentru dânșii este un produs de vânzare, din păcate”, susține psihologul Tamara Nichita.

Postatul unei persoane fără consimțământul acesteia nu este etic, chiar dacă este vorba despre copii, persoane majore sau familie.

TikTok poate oferi și conținut de calitate

Este bine de specificat faptul că această platformă, precum și toate celelalte aplicații de socializare prezintă și materiale utile, informative sau de divertisment. Pe cât de mulți utilizatori sunt pe internet, pe atât de multe tipuri de conținut media există, trebuie doar să fie căutat.

Nu toți utilizatorii de TikTok urmăresc live-uri sau materiale degradante cu alte persoane: „Un om care este pasionat de gătit se va uita pe TikTok la cum altcineva gătește, sau dacă este un om pasionat de literatură se va uita la ceva care se leagă de literatură și tot așa, în funcție de targetul urmărit”, a exemplificat Silviu Axelerad.

Mediul virtual este vast și complex, iar informațiile de pe internet trebuie filtrate și consumate cu mare atenție. Realitatea expusă pe platformele de socializare, de multe ori, este înșelătoare. 



Comentează știrea

Ochiul Dracului
20 martie

Banul, e mobil pt. multe. La unii e natura, intr-un cadru organizat cu felinar rosu sau la trotuar. Se poate si prin hartie cu validare de pozitie sociala si onoare. La fel si pe bit. ca poate in cazuri speciale e dragoste adevarata ... dar banul asta sau singele economiei capitaliste ! Plus, si mediul de acasa. Se poate si de la trotuar sa ai aspiratii catre felinar, sau dragoste adevarata ca asa e obicieiul la palat.

viata publica si privata
20 martie

Acasa, fiecare cu ale lui. Public, unii se mai uita si pe internetul liber pe corespondenta dintre hartia frumos desenata si viata expusa in mod voit. [ era cam ceva vreme, pt. un loc de munca si de la resurse umane disperati ca nu au gasit nimica pe google ]. Adica, toate evenimentele au un impact pe viata !!! [ nu doar pe aia cit si pe cealalta, toata viata ]. In caz particular, in functie de cit se expune, poate si de pe cersetorie [ trendul pt. o categorie, ca si dragostea adevarata ]. Mai nou prin AI, toata viata asta ... imediat vezi cit de pura e iubirea !!!

mascarici
21 martie

Meseria de bufon e onorabila si publicul [ poporul ] ori incintat si te aplauda sau te apreciaza cu osul mai mare [ adica sa iti vina mintea la cap cum trebuie ]. E mai ieftin sa vezi un film cu mascarici ca poate mai prinzi si istorie decit sa platesti un escroc ! Asta e finalitatea, prosteala bunei credinte. E cit se poate de limpede, nu e nimica mai mult !!! Practic, in postura de adult trebuie sa fi capabil sa aduci principiile bune inca de la virsta de la care "escrocheria virtuala" se poate declansa [ poate si 3-4 anisori !!! ca e si specificul romanesc, unii mai novatori ]. In timp, poate si prin "paguba financiara", vrei-nu vrei iti zice punga !!! [ sau e doar 1 trend, peste 10 ani escrocheria din nou cu alta forma si tot pe maimutareala : " iti proiecteaza prin tehnologie in casa hidosenia de chip si doar arati degetelul ca deja escrocul se cupleaza la contul relatiei imediate de dependenta si pa-pa banii. Adica, toti banii agonisiti nu doar cei pt. tine de laptic !!!

diferente si asemanari
21 martie

[ caritas ] si [ mascarici ]. Pai si aia adultii, cu toata logica : " poate prind 1tur si am de 10ori suma ". Pe toate jurnalele onorabile, plin de pliante !!! Prosteala !!! [ si prin poate "informatie deficitara", adica imediat dupa evenimentele 89, o poveste minunata de libertate si bogatie !!! Azi, ca adultii ori fripti deja bine ori punga, poate ceva maruntis pt. ai lor. La bomboana de la gura copilului, e prada buna pt. infractor. Astia sint si lacomi, de la toti copiii !!! Stiinta creierului de hirtie poate explica bine doar la infractor. ca ala e cel mai fericit la fericire cu onoarea de dulce pe pagina de brosura !!! [ pai acolo e buna pt. cele de onoare si brosura o primeste gratis de la cabinet. De buna ce e hartia , infractorul pe specializare ia un teanc plin !!! ]. Escrocul, pai asta e constant si prostanacul !!! [ la minor, pai prostanacul ca nu trebuie sa aiba voie la mizeriile respective !!! si mai ales sume de bani consistente !!! ]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0573 secunde