Profunzimea somnului este modificată la vârsta a treia

184
Profunzimea somnului este modificată la vârsta a treia - somnul-la-batranijpg-2-1693309656.jpg

Articole de la același autor

De-a lungul vieții, somnul își modifică ritmul având caracteristici specifice fiecărei categorii de vârstă. De exemplu, dacă nou-născutul doarme în medie între 16 și 20 de ore pe zi, numărul de ore scade pe perioada copilăriei, ajungând ca la adolescență individul să aibă nevoie de aproximativ nouă ore de somn, iar ca adult de opt ore în medie pentru a funcționa optim. Ce se întâmplă, însă, la vârsta a treia cu somnul?

Există o falsă concepție că bătrânii ar avea nevoie de mai puțin somn, dar specialiștii atrag atenția că somnul și odihna la vârsta a treia sunt la fel de necesare ca în orice altă perioadă a vieții. Cu toate acestea, apar unele transformări specifice procesului de îmbătrânire, provocate de schimbările hormonale și ale ritmului circadian.

Deși durata de somn rămâne aproximativ aceeași ca în tinerețe, apar modificări în ceea ce privește profunzimea somnului (devine mai superficial), perioada de somn REM scade, vârstnicul adoarme mai greu și se trezește mai des pe durata nopții. Aceste schimbări se datorează scăderii nivelul hormonului de creștere și al melatoninei produse în organism. De asemenea, ritmul circadian este și el influențat de îmbătrânire, se modifică și își pierde din eficiență. Toate acestea au un impact puternic asupra obiceiurilor de somn: vârstnicilor li se face somn mai devreme seara și se trezesc mai devreme dimineața. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0058 secunde