Comisarul Thierry Breton propune un fond european pentru apărare de 100 de miliarde de euro

163
Comisarul Thierry Breton propune un fond european pentru apărare de 100 de miliarde de euro - 1-1705049335.jpg

Articole de la același autor

Comisarul european pentru piaţa internă, francezul Thierry Breton, a sugerat crearea unui fond de 100 de miliarde de euro pentru creşterea capacităţilor de producere de armament în Uniunea Europeană pentru a susţine Ucraina în faţa Rusiei, idee agreată imediat de ministrul de externe polonez, Radoslaw Sikorski, relatează agenţia AFP.

„Aceasta este o ambiţie, o viziune”, a spus comisarul european la o întâlnire cu presa la Bruxelles, recunoscând totuşi că iniţiativa sa este încă în stadiul de idee şi implică numeroase probleme de rezolvat, în special găsirea surselor de finanţare.

„Aceste 100 de miliarde sunt evaluarea mea personală, ceea ce estimez eu necesar pentru a creşte foarte semnificativ baza noastră industrială de apărare”, a apreciat comisarul Thierry Breton.

De când Rusia a atacat Ucraina, comisarul Breton a lansat mai multe iniţiative de creştere a capacităţilor militare europene, dar acum crede că trebuie mers încă şi mai departe şi că ceea ce propune el este un „subiect vital” care trebuie abordat de viitoarea Comisiei Europeană ce va fi instalată după europarlamentarele din iunie.

Întrebat despre finanţarea fondului pe care-l propune, comisarul Breton a răspuns evaziv, sugerând posibilitatea contractării unui nou împrumut comun în numele statelor UE, după modelul planului de relansare post-pandemie. „Dacă există susţinere politică, ştim cum să găsim mijloacele”, a susţinut comisarul european.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.746 secunde