Începe cursa pentru posturile de top din UE. „Căpitanul părăseşte nava în mijlocul unei furtuni”

142
Începe cursa pentru posturile de top din UE. „Căpitanul părăseşte nava în mijlocul unei furtuni” - 11-1704719938.jpg

Articole de la același autor

Cursa pentru posturile de top din Uniunea Europeană a început, odată cu decizia fără precedent a preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, de a părăsi funcţia prematur în iulie, ceea ce a dat peste cap calendarul şi a ridicat întrebări spinoase cu privire la succesiunea sa, comentează agenţia AFP.

Fostul premier belgian, în vârstă de 48 de ani, care a condus reuniunile şefilor de stat sau de guvern din cele 27 de ţări ale UE în ultimii patru ani, urma să-şi încheie mandatul actual în noiembrie. El a decis să-şi pregătească viitorul candidând la alegerile pentru Parlamentul European. Programate pentru 6-9 iunie, acestea vor conduce la o reînnoire a şefilor principalelor instituţii ale UE, care ar trebui să reflecte echilibrul politic rezultat în urma scrutinului.

Anunţul sporeşte aşteptările cu privire la intenţiile celeilalte figuri importante din UE, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre care mulţi observatori cred că va încerca să obţină un nou mandat.

Charles Michel, care va conduce lista Mişcării Reformatoare (MR, partidul liberal francofon) la alegerile europene, intenţionează să-şi exercite „funcţia de preşedinte al Consiliului European până la depunerea jurământului ca membru al Parlamentului European, care va avea loc la 16 iulie”.

El a dat asigurări că îndatoririle sale sunt compatibile cu desfăşurarea unei campanii pentru a fi ales în Parlamentul European. „Este exact aceeaşi situaţie ca a unui prim-ministru sau a unui preşedinte al unei ţări membre în campanie electorală”, a spus el într-un briefing de presă prin videoconferinţă.

„Dacă totul merge bine, numirile în posturile de top pot fi decise la Consiliul European de la sfârşitul lunii iunie”, a declarat un oficial european, care a pus totuşi la îndoială capacitatea lui Charles Michel de a „face campanie şi, în special, de a prezida Consiliul European după alegerile de la începutul lunii iunie”.

Eurodeputata olandeză Sophie in't Veld, de la Renew Europe (centrişti şi liberali), aceeaşi familie politică precum cea a lui Charles Michel, a criticat această plecare anunţată.

„Căpitanul părăseşte nava în mijlocul unei furtuni. Dacă aceasta este lipsa dvs. de interes pentru soarta Uniunii Europene, care este credibilitatea dvs. în calitate de candidat?”, a scris ea pe reţeaua X.

Charles Michel şi-a apărat opţiunea de a se prezenta la alegeri ca un „exemplu şi o asumare personală de riscuri”.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.604 secunde