Război Israel-Hamas. SUA, Rusia şi UE salută acordul pentru un armistiţiu temporar şi eliberarea de ostatici

167
Război Israel-Hamas. SUA, Rusia şi UE salută acordul pentru un armistiţiu temporar şi eliberarea de ostatici - 1-1700639260.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele american Joe Biden s-a declarat extraordinar de mulţumit de apropiata eliberare de ostatici răpiţi pe 7 octombrie în Israel de militanţi Hamas, în urma unui acord căruia Israelul i-a dat undă verde miercuri, informează agenţia AFP.

„Sunt extraordinar de mulţumit de faptul că mai multe dintre aceste suflete curajoase se vor reuni cu familiile lor, odată ce acest acord va fi pe deplin pus în aplicare”, a transmis Joe Biden într-un comunicat difuzat de Casa Albă.

La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat acordul încheiat între Israel şi Hamas. „Comisia Europeană va face tot ce îi stă în putinţă pentru a folosi această pauză pentru a-şi spori ajutorul umanitar pentru Gaza”, a declarat ea.

Guvernul israelian a aprobat, miercuri dimineaţă, un acord ce prevede eliberarea a 50 de ostatici deţinuţi de Hamas în schimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni şi a unui armistiţiu pe patru zile în Fâşia Gaza. Potrivit unor surse apropiate discuţiilor, acordul prevede, în această primă fază ce poate fi reînnoită, eliberarea a 50 de ostatici în schimbul a 150 de palestinieni închişi în Israel.

Aproximativ 240 de persoane au fost răpite în timpul atacului lansat de mişcarea islamistă, aflată la putere în Fâşia Gaza, împotriva Israelului pe 7 octombrie.

Şi Rusia a salutat acordul ce prevede un armistiţiu umanitar în Gaza.

„Moscova salută acordul între Israel şi Hamas asupra unei pauze umanitare de patru zile”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, citată de agenţiile de presă ruse, subliniind că „exact la aceasta a îndemnat Rusia de la începutul escaladării conflictului”.

Omar Shakir, directorul organizaţiei Human Rights Watch pentru Israel şi teritoriile palestiniene, a declarat că „Hamas şi alte facţiuni armate trebuie să îi elibereze pe toţi ostaticii imediat”, subliniind totodată că blocarea ajutorului esenţial, ca şi luarea de ostatici, constituie crimă de război.

Organizaţiile internaţionale şi numeroase capitale străine şi-au înmulţit îndemnurile pentru o încetare a focului sau un armistiţiu, în faţa situaţiei umanitare catastrofale în Fâşia Gaza, unde războiul a distrus cartiere întregi, a devastat sistemul de sănătate şi a dus la strămutări masive de populaţie. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4647 secunde