Uniunea Europeană salută planul noului guvern polonez de a restabili statul de drept

113
Uniunea Europeană salută planul noului guvern polonez de a restabili statul de drept - 1-1708438449.jpg

Articole de la același autor

Uniunea Europeană a salutat, marţi, 20 februarie, planul Poloniei de a restabili statul de drept şi de a renunţa la politicile fostului guvern naţionalist ce au condus la îngheţarea a miliarde de euro din fondurile UE din cauza temerilor cauzate de lipsa independenţei judiciare, transmite agenţia Reuters.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS), care s-a aflat la putere timp de opt ani, a pus în aplicare un program de reforme ale sistemului judiciar care au afectat mecanismele de control democratic şi au plasat instanţele judecătoreşti sub influenţa politicului.

Drept rezultat, Comisia Europeană a blocat miliarde de euro din fondurile UE pentru Polonia.

Mai mulţi comisari europeni au afirmat că planul noului guvern de la Varşovia, care şi-a preluat mandatul în decembrie, a fost bine primit.

„Comisia a fost foarte impresionată să asculte atât de multe comentarii pozitive în jurul mesei... reacţiile sunt foarte pozitive”, a declarat comisarul european pentru justiţie Didier Reynders.

La rândul său, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, a calificat drept „realist” planul polonez.

Noul premier polonez, Donald Tusk, a promis să restabilească independenţa sistemului judiciar şi să obţină deblocarea fondurilor îngheţate de Bruxelles. Însă el se confruntă cu opoziţia din partea PiS şi a aliaţilor acestuia, printre care preşedintele ţării Andrzej Duda şi unii judecători.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4738 secunde