Iată cele șapte școli constănțene care vor fi renovate energetic, cu bani din PNRR

5498
Iată cele șapte școli constănțene care vor fi renovate energetic, cu bani din PNRR - fondinterventiiscoli-1651081439.jpg
Cea mai mare rușine pe obrazul unui primar post-decembrist ar trebui să fie aceea de a nu fi construit nici măcar o sală de sport, ce să mai vorbim de școală nouă în municipiul Constanța. Au renunțat profesorii la cancelarii ca să mai înființeze clase, s-au organizat pe trei schimburi, dar pe cine să intereseze? Noroc cu trâmbițatul Plan Național de Redresare și Reziliență, care, iată, își arată primele „roade”, dar în privința renovării vechilor clădiri de școală, datând de-acum jumătate de secol.

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local al Municipiului Constanța care va avea loc vineri, 29 aprilie, se află șapte proiecte de hotărâre ce privesc „Creșterea eficienței energetice” a șapte unități de învățământ, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5 – Valul Renovării, Axa 2 – schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, Operațiunea B.2: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice.

Lucrările prevăzute de proiectul „Creșterea eficienței energetice a imobilului” vor consta în termoizolarea soclului clădirii, a pereților exteriori și a aticului, termo-hidroizolarea terasei, înlocuirea tâmplăriei exterioare (uși și ferestre) existente aflate în stare bună, dar neetanșă, cu o tâmplărie performantă din punct de vedere energetic; repararea elementelor de construcție ale fațadei care prezintă pericol de desprindere și/sau afectează funcționalitatea clădirii; repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei; demontarea instalațiilor și a echipamentelor montate aparent pe fațadele/terasa clădirii, precum și montarea/remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenție; crearea/adaptarea intrărilor pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități și alte măsuri de dezvoltare durabilă; refacerea hidroizolației perimetrale; înlocuirea instalației de iluminat interior, inclusiv înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat eficiente energetic; lucrări de creștere a performanței energetice aferente instalațiilor electrice, prin instalarea de panouri fotovoltaice pentru aport de energie electrică din sursă regenerabilă; instalare sistem de ventilare mecanică.

Construită în anul 1973, Grădinița cu program prelungit nr. 53, situată pe str. Steluței, FE14, va beneficia de o investiție în cuantum de 6.207.721,608 lei (fără TVA).

Școala gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”, construită în anul 1979, situată pe str. Griviței nr. 70, va beneficia, de asemenea, de același proiect, dar într-un cuantum de 6.215.605,804 lei (fără TVA).

O altă unitate beneficiară de renovare energetică, în valoare de 4.847.481,144 lei, este Școala gimnazială nr. 37, construită în anul 1977, situată pe str. Arcului nr. 7.

Cea mai mare sumă alocată pentru renovarea energetică a unui unități de învățământ merge către Liceul Teoretic „Lucian Blaga” – 17.122.135,14 lei (fără TVA), în ciuda faptului că anul construirii este unul mai recent – 1990. Situat pe str. Mărțișorului nr. 3-5, Liceul „Lucian Blaga” constituie una dintre cele mai mari instituții constănțene de educație, înmatriculând elevi de la clasa pregătitoare și până la a XII-a.

De lucrări în valoare de 7.628.609,736 lei (fără TVA) urmează să beneficieze și Școala gimnazială nr. 40 „Aurel Vlaicu”, situată pe aleea Pelicanului nr. 2, a cărei construcție datează din anul 1981.

Pe aceeași ordine de zi este și proiectul ce vizează Școala gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza”, situată pe str. Solidarității nr. 8, cu o investiție de 7.098.533,40 lei (fără TVA).

Cea de-a șaptea unitate constănțeană beneficiară a proiectului „Creșterea eficienței energetice” este Școala gimnazială nr. 33 „Anghel Saligny” (situată pe str. Narciselor nr. 8), valoarea maximă estimată fiind de 5.048.918,028 lei (fără TVA). După cum se știe, această școală s-a aflat, la finele lunii ianuarie, în centrul atenției, ca urmare a lucrărilor defectuoase efectuate de SC Improvement Construct SRL în cadrul proiectului „Reparații instalație termică și Reparații, înlocuire și modernizare sistem termoficare parter, etaj I și etaj II, din incinta Școlii gimnaziale nr. 33 Anghel Saligny din Constanța”.

La finalul acestor lucrări, se mizează pe aducerea la standarde europene a unităților de învățământ constănțene.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4898 secunde