Industrie, agricultură, finanţe. INFO economic

125
Industrie, agricultură, finanţe. INFO economic - 1-1694593858.jpg
l Producţia industrială a scăzut atât ca serie brută (-5%), cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (-5,1%), în primele şapte luni ale anului, comparativ cu intervalul similar din 2022, informează Institutul Naţional de Statistică. Rezultatele negative consemnate la finele lunii iulie a acestui an au apărut ca urmare a scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi industriei prelucrătoare (-4,4%). Pe de altă parte, industria extractivă a crescut cu 3%, ca serie brută.

l Măsurile restrictive privind importurile de produse agricole din Ucraina au avut un efect pozitiv asupra pieţei cerealelor din România, iar decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a acestor restricţii, cel puţin până la finalul anului 2023, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor, a transmis ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, în cadrul unei întâlniri cu omologul său din Ungaria, Istvan Nagy.

l România vrea să strângă aproximativ trei miliarde de euro de pe pieţele internaţionale, prin cea de a treia vânzarea de obligaţiuni pe pieţele externe din acest an şi depăşind ţinta de împrumuturi, în condiţiile în care cel mai probabil va avea nevoie de mai multe fonduri pentru a finanţa un deficit bugetar mai mare, transmite Bloomberg. Guvernul estimează că nevoile brute de finanţare pentru 2023 se vor ridica la 160 de miliarde de lei, iar în ultima lună a purtat discuţii intense cu Comisia Europeană pentru a putea majora ţinta de deficit de la 4,4% din PIB, până la 5,5% din PIB, pe măsură ce creşterea cheltuielilor şi încetinirea economiei îşi fac simţite efectele asupra colectării taxelor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.347 secunde