Iată cât cheltuie statul român cu parlamentarii noştri. "Există anumite discrepanţe"

9979

Articole de la același autor

Atunci când vine vorba despre munca parlamentarilor din România, aceştia se laudă cu fel de fel de proiecte sau iniţiative legislative pe care le propun. Este bine de ştiut, însă, de ce remuneraţie dispun aceştia lunar, pentru activitatea lor.

Din informaţiile noastre, un parlamentar din România câştigă 11.800 de lei net pe lună. Mai mult decât atât, parlamentarii mai au un câştig de 260 de lei la fiecare şedinţă la care participă.

În continuare, aceştia beneficiază de 1.400 de lei lunar pentru carburant, iar cei care nu au domiciliul în Bucureşti beneficiază de 4.600 de lei pentru plata chiriei unui apartament.

Preşedintele de comisie are o indemnizaţie de 4.000 de lei, vicepreşedintele aproximativ 3.000 de lei, iar secretarul de comisie, undeva la 1.000 de lei.

La aceste sume se mai adaugă şi suma forfetară pe care o primeşte fiecare parlamentar. Este vorba de 34.800 de lei lunar, bani care sunt folosiţi pentru cabinetele parlamentare. Din aceşti bani se plătesc salariile angajaţilor din cabinete, chiriile sediilor, utilităţile, achiziţionări de mobilă sau de alte echipamente utile.

Echipa „Cuget Liber“ l-a contactat pe senatorul USR din Constanţa, Remus Negoi, cel care a comentat în câteva cuvinte despre aceste sume.

„Este adevărat că discrepanţa dintre salariul unui parlamentar şi cel al unui om de rând nu este deloc normală. Sunt unii oameni care nu câştigă nici 1.000 de euro pe lună şi atunci nu este tocmai în regulă. Pe de altă parte, nu este normală nici discrepanţa dintre salariile noastre şi salariile unor şefi de instituţii care nu ştiu ce fac pentru aceşti bani. Vă dau cel mai bun exemplu: salariul directoarei spitalului din Mangalia, care câştigă peste 40.000 de lei pe lună. Nu cred că este normal aşa ceva. Dar, da, este adevărat. Aceştia sunt banii pe care îi câştigăm, sume care, de altfel, sunt făcute publice”, a declarat Remus Negoi.

Pe lângă salarii și indemnizații, aleșii mai au și alte beneficii. Ei pot călători gratuit cu trenurile CFR în perioada mandatului și mai beneficiază de un zbor gratuit dus-întors pe săptămână, la cel mai apropiat aeroport de circumscripția lor.

De asemenea, pentru o comunicare cât mai eficientă, senatorii și deputații primesc un telefon de serviciu cu abonament. Un alt avantaj al postului de parlamentar îl reprezintă pensia specială. În acest moment 827 de foști senatori și deputați beneficiază de pensii speciale. Impactul bugetar este de aproximativ 1 milion de euro pe an.

Programul obișnuit al senatorilor și deputaților se poate modifica în anumite zile, în funcție de orarul comisiilor de specialitate. De asemenea, Birourile Permanente se întrunesc luni, înainte de începerea programului. Luni și miercuri sunt zilele în care au loc lucrări în plen.

Aşadar, un parlamentar lucrează la birou luni de la 16:00 la 18:00, marţi de la 10:00 la 18:00, iar joi şi vineri are activităţi în circumscripţia electorală.

Parlamentul României are 466 de membri, dintre care 136 de senatori şi 330 de deputaţi.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.8983 secunde