Nu le excludeţi! Lipidele fac parte din schema echilibrată de alimentație

548
Nu le excludeţi! Lipidele fac parte din schema echilibrată de alimentație - fond-grasimi-1-1702208021.jpg

Articole de la același autor

Orice om trebuie să știe că lipidele sunt indispensabile organismului, fiind compuși fără de care corpul uman ar arăta ca o grămadă de molecule. Lipsa grăsimilor „bune” în rația alimentară zilnică slăbește rezistența către factorii externi, provoacă apariția eczemelor pe piele și crește riscul sângerărilor la nivelul organelor interne.

Voi ştiţi care este rolul lipidelor în organism? În primul rând, susţine dr. Galina Tomaș, ele produc energie (trigliceride), surplusul acestora fiind stocat în celule și țesuturi. Apoi, ajută organismul să absoarbă vitaminele liposolubile (A, E, D, K); mențin integritatea membranei celulare, având un rol important în realizarea transportului transmembranar. În acelaşi timp, lipidele sunt implicate în procesul de comunicare intercelulară, participând la transmiterea impulsurilor şi asigurând, totodată, un strat protector terminațiilor nervoase. „Grăsimile sunt un izolator termic, întrucât nu lasă corpul să piardă căldură în exces. Astfel, în timp ce grăsimile saturate provin din carne, produse lactate, ouă, grăsimile nesaturate se găsesc în uleiul de floarea-soarelui, uleiul de rapiță și de măsline, anumite specii de pește. Important este să cunoști care sunt grăsimile bune și care sunt grăsimile rele. Nu uitați, însă, că grăsimile fac parte din schema echilibrată de alimentație și în consecință, nu trebuie omise atunci când alcătuiți mesele. În privința acestora, este foarte important să alegeți tipul potrivit de grăsimi”, a precizat medicul. Specialiștii susțin că marele avantaj al vegetarienilor este că evitând alimentele de origine animală, sunt excluse din alimentație grăsimile saturate, care cresc riscul de boli cardiovasculare și contribuie la creșterea ponderală. În schimb, calea este deschisă spre grăsimile vegetale, mult mai sănătoase, care contribuie la asimilarea nutrienților și protejează inima.

Ca urmare, majoritatea lipidelor din dieta vegetariană trebuie să provină din: seminţe, nuci, alune, arahide, migdale, susan, avocado, măsline, uleiuri. Deși grăsimile prezente în alimentele enumerate mai sus sunt extrem de sănătoase, mai ales în comparație cu cele solide, care se găsesc în alimentele animale, aportul energetic al acestora este semnificativ. Deci, dacă scopul dumneavoastră este să slăbiți sau dacă vreți să aveți o greutate constantă, consumați-le cu moderație.

Medicii sunt de părere că, chiar dacă ați renunțat la alimentele de origine animală, asta nu înseamnă că sunteți total feriți de lipidele rele. Mare atenţie! Multe din alimentele vegetale din comerț conțin cantități semnificative de grăsimi trans, care cresc nivelul colesterolului și se abat de planul dumneavoastră de a avea o alimentație sănătoasă. Aşadar, încercaţi să evitați sau consumați cu precauție: biscuiți, fursecuri, napolitane, prăjituri, produse de patiserie, margarină, maioneză,

pate vegetal, produse semi-preparate, cartofi prăjiți, șnițele vegetale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2845 secunde