Aproximativ 5.000 de constănţeni trăiesc din venitul minim de incluziune

3608
Aproximativ 5.000 de constănţeni trăiesc din venitul minim de incluziune - fond-banijpg-2-print-1713894957.jpeg

Articole de la același autor

La acest moment, aproximativ 5.000 de constănţeni primesc venit minim de incluziune (VMI). Agenția Judeţeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) a început plata VMI de la data de 1 ianuarie 2024, când au dispărut ajutoarele sociale și alocațiile pentru susținerea familiei, persoanele cu posibilități financiare reduse primind, în schimb, acest tip de ajutor. Sumele de bani pe care populaţia le primeşte au rolul de a preveni și de a combate sărăcia și riscul de excluziune socială, având în același timp scopul de a încuraja participarea copiilor la educație.

Au trecut deja patru luni de la intrarea în vigoare a prevederilor legii privind venitul minim de incluziune (VMI). De atunci, nu vă gândiţi că oamenii din zonele defavorizate au început să îşi caute locuri de muncă de unde să poată încasa nişte salarii decente. Dimpotrivă, preferă să stea cu mâna întinsă la stat, chiar dacă banii ce le intră în casă din alocațiile copiilor abia dacă le asigură supravieţuirea de pe o zi la alta. Câţi constănţeni se află în această situaţie?

„Dacă în ianuarie aveam în jur de 3.000 de beneficiari, luna trecută au fost 5.000 persoane şi ne aşteptăm, în continuare, la o creştere a numărului acestora, în contextul în care condiţile de accesare a acestui beneficiu s-au relaxat. Este posibil să ajungem la 6.000-7.000 beneficiari”, a declarat directorul Agenției Judeţene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Constanţa, Laura Constandin. Ea a precizat că cei mai mulţi sunt din Dobromir şi Băneasa.

Reamintim că, la acest moment, cuantumul venitului minim de incluziune, prevăzut de lege, se stabileşte în baza venitului net lunar ajustat, calculat prin aplicarea coeficienţilor de echivalenţă, corespunzători persoanei singure, respectiv dimensiunii familiei, la venitul net lunar al acesteia. Pot beneficia de venit minim de incluziune familia şi persoana singură lipsite de venituri sau ale căror venituri nu acoperă nivelul de trai minimal, dacă îndeplinesc condiţiile de eligibilitate prevăzute de prezenta lege şi ale căror venituri nete lunare ajustate sunt de până la 880 de lei inclusiv.

Sunt eligibile pentru acordarea venitului minim de incluziune familia şi persoana singură ale căror venituri nete lunare ajustate sunt de până la: 880 lei/membru de familie, pentru ajutor de incluziune şi ajutor pentru familia cu copii; 346 lei/membru de familie, ajutor de incluziune, exclusiv, cu excepţia persoanei vârstnice, pentru care nivelul maxim este de 504 lei; 880 lei/membru de familie, pentru ajutor pentru familia cu copii, exclusiv.

Cuantumul maxim al ajutorului de incluziune stabilit de lege este de 346 lei/lună/membru de familie, cu excepţia persoanei singure cu vârsta de cel puţin 65 de ani, pentru care cuantumul maxim este de 504 lei/lună.

Precizăm că venitul minim de incluziune se acordă la cererea persoanei îndreptăţite. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3362 secunde