Spitalul Judeţean Constanţa, la ora bilanţului

306

Articole de la același autor

Cea mai mare unitate sanitară din județul nostru, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanţa a ajuns la ora bilanțului. Anul trecut, medicii au tratat 76.340 pacienți, cărora li se adaugă alți 104.350 consultaţi în Ambulatorul integrat și Ambulatorul de specialitate.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor suferinde, în ultimul an au avut loc o serie de investiţii din fonduri private, din veniturile proprii, cu sprijinul Consiliului Judeţean, dar şi cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii.

Din veniturile proprii dar şi cu sprijinul Consiliului Judetean Constanţa, s-au achiziționat mai multe echipamente de înaltă performanţă care vor deservi zona de imagistică. Din fonduri private (venituri exclusiv din sponsorizări), a fost complet reabilitată secţia clinică Chirurgie Plastică, secţie care nu fusese renovată niciodată şi care, în perioada pandemiei, a funcţionat ca secţie „tampon” (aici erau internaţi pacienţii diagnosticaţi cu Covid). Tot datorită sponsorilor şi echipamentelor medicale de top achiziţionate şi oferite, în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa au loc investigatii şi interventii chirurgicale de înaltă precizie si performanţă, care înainte nu erau posibile. Aici trebuie menţionată secţia clinică Urologie, care a fost dotată cu un sistem de ureteroscopie flexibilă şi litrotiţie tip laser care permite abordarea minim invazivă a litiazei renale, precum și o masă de operație. Datorită tehnologiei de ultimă generaţie, litiaza renală este tratată acum fără nicio incizie, iar pacientul poate fi externat a doua zi.

La Obstetrică-Ginecologie au fost donate două turnuri complete de laparoscopie şi histeroscopie 4k, ce permit identificarea mai rapidă a reperelor anatomice și astfel asigură diminuarea timpilor operatori. Tot din 2023, SCJU Constanţa asigură servicii medicale de cardiologie pediatrică. În Constanta, din păcate, nu există niciun medic specialist în cardiologie pediatrică. Şi Terapia Intensivă a beneficiat de noi dotări, secţia primind un echipament pentru intubaţie dificilă, care constă într-o platformă cu monitor, videolaringoscop şi fibrobronhoscop, care poate poate fi utilizat cu succes atât la copii cât și la adulți. Menţionăm că SCJU Constanţa derulează în prezent mai multe proiecte cu finanţare din fonduri nerambursabile, unul dintre acestea pentru reducerea riscului de infecţii nosocomiale. Altele vizează depistarea precoce şi tratamentul precoce al leziunilor precanceroase colorectale, precum şi digitalizarea secţiei clinice de Anestezie Terapie Intensivă. Între timp, susţin re Şi în secţiile exterioare au fost aduse îmbunătăţiri. La Psihiatrie, de exemplu, au fost executate reparaţii la sistemul de scurgere şi colectare a apelor uzate, s-au reabilitat trotuarele din jurul clădirii unde sunt cazaţi pacienţii internaţi, faţada acesteia, au fost înlocuite inclusiv gratiile, s-a amenajat şi o parcare pentru ambulanţe, dar şi spaţii de relaxare pentru pacienţi şi aparţinători.

Pe lângă continuarea proiectelor deja aflate în derulare, în 2024 vor continua investiţiile şi reparaţiile: achiziţia a două cazane noi pentru centrala termică; înlocuirea liftului de la Policlinica 2; reabilitarea blocului operator de la etajul VI, care deserveşte secţiile Neurochirurgie, BMF şi Oftalmologie; reparaţii la clădirile din cadrul secţiei exterioare Agigea etc.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4656 secunde