Noi descoperiri pe șantierul Edificiului Roman cu Mozaic. Cu ce problemă se confruntă restauratorii italieni

3396
3

Articole de la același autor

În urmă cu mai bine de șase decenii, în contextul ridicării unor blocuri de locuințe în zona Pieței Ovidiu, era descoperit (în toamna anului 1959) ceea ce avea să devină, în 1977, Edificiul Roman cu Mozaic din Constanța, un celebru obiectiv turistic, prin inedita lui ofertă expozițională.





Obiectivul a fost prea multă vreme neglijat, în cei 45 de ani de la inaugurare nefiind restaurat vreodată. Astfel, tâmplăria din sticlă a muzeului devenise un pericol pentru eventualii vizitatori, impunându-se, la un moment dat, închiderea obiectivului. Zilele acestea, însă, pe șantierul proiectului „Restaurarea, conservarea, amenajarea și punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic” au apărut noi descoperiri, cum de altfel se așteptau toți cei implicați, zona fiind una care mustește de istorie antică.

Întrebat dacă recentele descoperiri vor prelungi termenul de finalizare a lucrării, Petre Enciu, vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, a declarat că proiectul a fost prevăzut cu o cercetare arheologică, în fapt o descărcare arheologică, pentru instalarea unui dren de preluare a apelor pluviale. „Au fost descoperite două ziduri, dar și mai multe amfore. Se va face un raport, ne vom întoarce în Comisia Națională de Arheologie, din Ministerul Culturii, pentru avizare și nu cred că descoperirile de acolo vor pune probleme construirii ulterioare. Se vor conserva, se va construi drenul pe sub acele ziduri. Nu știu dacă bugetul proiectului permite investiții suplimentare pentru a fi puse în valoare, printr-o vitrare, dar cu siguranță nu vor influența termenul final”, a mai spus vicepreședintele CJC.



Proiectul este prevăzut pe mai multe fronturi, unul dintre acestea privind lucrările de la interiorul muzeului, unde s-a intervenit pentru cămășuirea stâlpilor de protecție. Clădirea se sprijină pe opt stâlpi de protecție, care au avut probleme la suprafață, după cum a rezultat din expertiză. „Mai avem un front de lucru pe acoperiș, unde se realizează refacerea și izolarea lui. Un alt front de lucru privește tâmplăria. Pe fațada dinspre Muzeul de Istorie se va interveni în curând pentru schimbarea tâmplăriei. Montajul geamurilor pune foarte multe probleme, întrucât trebuie adus un utilaj special, care cântărește trei tone, pentru acele geamuri foarte mari. Restauratorii italieni de la firma «Giano Restauri» caută o soluție pentru ca acel utilaj să aibă acces pe terasa circulabilă, dar nu se știe dacă este în siguranță. Va trebui construită o structură de protecție, pe care să se deplaseze acest utilaj, în vederea schimbării geamurilor. Noi suntem mulțumiți de progresul lucrărilor și suntem optimiști că vor fi recepționate la termen, adică sfârșitul acestui an”, a precizat Petre Enciu.




„Mozaicul va ieși mult mai bine în evidență”

Edificiul este binecunoscut pentru somptuozitatea decorului său interior: pavaj mozaicat policrom întins pe toată suprafața sălii de pe terasa superioară, pereți placați cu marmură decorată variat. Din întreaga suprafață a mozaicului pavimentar s-au păstrat însă astăzi aproximativ 400 mp. Decorat cu motive geometrice complexe, mozaicul este opera unor artiști pricepuți, probabil meșteri itineranți care au executat o comandă deosebită la chemarea tomitanilor. Dacă pe plăcile de marmură erau schițate și motive zoomorfe și antropomorfe, în afara celor vegetale și geometrice, pe covorul mozaicat nu s-a păstrat decât o singură imagine din afara ultimelor două categorii amintite: un porumbel alb, atent ascuns între motivele vegetale predominante, dar care în ultima perioadă își pierduse din vizibilitate.



Mozaicul se va reabilita, dar nu bucățică cu bucățică, cum se așteaptă majoritatea. „Va fi curățat, va fi acoperit cu un strat protector, așa încât se va desluși mult mai bine de către vizitator. Liderul de asociere, firma Giano Restauri, este binecunoscut în restaurarea de mozaic, având mai multe obiective finalizate în Italia”, a afirmat Petre Enciu.



Reamintim că șantierul a debutat la finele lunii octombrie 2022, când a fost emis Ordinul privind începerea execuției lucrărilor, în condițiile în care au fost îndeplinite obligațiile antreprenorului referitoare la etapa de proiectare, conform aprobării proiectului tehnic de către Consiliul Județean Constanța, prin HCJ nr. 247/21.09.2022. Proiectul de restaurare este realizat de compania italiană Giano Restauri, specializată în restaurarea monumentelor istorice, iar valoarea totală a contractului este de 9.869.677 lei, fără TVA.



Comentează știrea

Constantin
14 februarie 2023
Erorile neamului vanzator

Cum sa fie întreținută o dovada a perenitatii noastre în teritoriu in ultimii 32 de ani de către vanzatorii si distrugătorul României?? Lor le trebuie cunoștințe de "isterie", nu de istorie, și o Rromanicca "colonie (nu parfum) mare"!!!

Nemesis
14 februarie 2023
Descendentii geților in CJC

OVIDIUS -"Nu este neam pe lume mai barbar decât geţii" Cu ce să se confrunte italienii? Cu aceeasi mentalitate de geți care nu se va schimba niciodată."Geții politici " nu au nicio treaba cu civilizatia ci mai degrabă cu distrugerea ,coruptia si sifonarea banului public. Romanii si grecii antici au construit edificii care rezista de mii de ani ,iar "getul Dorel" din administratia locala nu este in stare sa toarne un covor asfaltic sau sa monteze o bordură in sec 21.Petre Enciu mai bine ne-ar povesti cum s-au pierdut fondurile ptr reabilitarea termica a Colegiului Mircea sau despre groapa de la Delfinariu in valoare de 5 milioane de euro. PS. Petre Enciu & USR sunt la fel de vinovati precum Lupu & PNL, nu au mișcat niciun deget ca să evite dezastrul pierderii fondurilor europene sau a celor guvernamentale.Niste incompetenti si barbari precum ii descria Ovidiu pe acesti indivizi gen Enciu, Lupu & CJC

Constantean
14 februarie 2023
Realitate

Sa inteleg ca esti un mare frustrat ! Hai spune tu Ghita ce ai pe suflet ? Sau mai bine spus .....cine plm esti tu sa arunci cu noroi in niste oameni care au avut initiativa sa repuna in valoare istoria noastra ?

Răspuns la: Descendentii geților in CJC
Adăugat de : Nemesis, 14 februarie 2023
OVIDIUS -"Nu este neam pe lume mai barbar decât geţii" Cu ce să se confrunte italienii? Cu aceeasi mentalitate de geți care nu se va schimba...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2171 secunde