Proiect de lege care vizează Cetatea Histria, în analiza comisiilor Camerei Deputaților

1300
Proiect de lege care vizează Cetatea Histria, în analiza comisiilor Camerei Deputaților - fond-crusoveanu-nou-1697544143.jpg

Articole de la același autor

În Dobrogea, avem norocul să ne bucurăm de foarte multe monumente istorice care pot fi vizitate în toată perioada anului de o mulţime de turişti pasionaţi de arheologie.

De-a lungul timpului politicienii din Constanţa au avut fel de fel de iniţiative în Parlamentul României pentru protejarea acestor monumente istorice şi mai ales a cetăţilor din zona noastră.

De data aceasta a venit rândul deputatului Marian Cruşoveanu de la PNL Constanţa, care este totodată şi secretar general al filialei PNL Constanţa.

Parlamentarul constănțean și-a îndreptat atenţia către Cetatea Histria, o adevărată oază de istorie, dar şi de linişte, care în ultimii ani a fost neglijată de autorităţi.

Este evident că cetatea se poate vizita şi în zilele noastre, însă aceasta trebuie urgent restaurată, iar Marian Cruşoveanu s-a implicat în acest sens şi a pus în practică un proiect de lege.

„Proiectul de lege care ar putea debloca lucrările de reabilitare ale Cetății Histria se află în stadiul de analiză a comisiilor Camerei Deputaților.

Am promovat proiectul de lege în rândul colegilor din PNL și le-am cerut susținerea, pentru că acesta este de interes pentru județul Constanța. Modificarea legislativă prevede că în rezervațiile științifice vor fi interzise orice activități umane, dar cu unele excepții, printre ele numărându-se și cele de reabilitare, promovare, punere în valoare. Astfel, se va modifica şi completa alin. (1) al art. 23 din Ordonanța de Urgență 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aliniat care până acum nu permitea niciun fel de intervenție de restaurare a Cetății Histria”, a declarat deputatul Marian Cruşoveanu.

El a vorbit şi despre zona Istria-Sinoe, care este o zonă protejată prin lege. Pentru a ajunge la Cetatea Histria trebuie automat să treci prin acea zonă, iar pentru asta a fost nevoie de obţinerea unor avize de la Ministerul Mediului.

„Zona Istria – Sinoie este zonă strict protejată, care face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării, astfel că toate proiectele inițiate pentru a efectua lucrări de restaurare la Cetatea Histria s-au lovit, pe bună dreptate, de avizele eliberate de la Ministerul Mediului, deoarece Legea Rezervației spune clar că lucrările în ariile strict protejate sunt interzise.

Apreciez toate demersurile făcute de Ana-Maria Vătămanu, președintele Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, pentru găsirea unei soluții legislative care să deblocheze salvarea monumentului istoric. Prin această modificare legislativă, se vor debloca proiectele de restaurare a Cetății Histria, cel mai vechi oraș din România și se va da posibilitatea autorităților locale de a accesa fonduri pentru reabilitare și de a readuce la viață patrimoniul arheologic din Dobrogea.

Proiectul de lege a trecut de votul Senatului și se află în curs de avizare, în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților”, a mai spus Cruşoveanu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4027 secunde